Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Delegati HDZ-a i SNSD-a traže od Tegeltije postupak za smjenu ministrice Turković

kosarac bevanda turkovic
10.01.2016., Vodice - Zbog ucestalih prometnih nesreca policija sve vise kontrolira brzinu vozila na sibenskom podrucju. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sjednica Doma naroda je završena, za sutra je najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma PSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je na inicijativu članova delegatskih klubova Hrvata i Srba, većinom glasova zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da pokrene postupak smjene aktuelne ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA).

Obrazlažući inicijativu, Lidija Bradara (HDZ) je uime hrvatskog delegatskog kluba između ostalog kazala da ministrica Turković djeluje neprofesionalno, samovoljno te institucionalno neusklađeno, što šteti međunarodnoj poziciji Bosne i Hercegovine.

Prije glasanja o inicijativi, za smjenu su se deklarativno založili i delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) i dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZ) optužujući Turković i za djelovanje samo u interesu njenog političkog miljea, a ne svih konstitutivnih naroda BiH.

Nasuprot njihovim diskusijama, delegat Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) kazao je da poslijeratna Bosna i Hercegovina nije imala boljeg dužnosnika na čelu Ministarstva vanjskih poslova od Bisere Turković, dok je dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) ustvrdio da Turković djeluje upravo suprotno od onoga što su naveli inicijatori njene smjene, a to znači da je njeno zalaganje uvijek u cilju jačanja međunarodnog ugleda BiH.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirević (SDP) je prigovorio inicijatorima ministricine smjene i kazao da je zapravo trebalo tražiti smjenu Vijeća ministara BiH jer je, po njegovim riječima, aktuelni saziv tog tijela najneučinkovitiji od rata naovamo.

Sjednica Doma naroda je završena, za sutra je najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma PSBiH.