Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sjednice PD

Dom naroda u četvrtak odlučuje o izboru rukovodstva FBiH

dom naroda fbih fena

Prema aktuelnim pravilima, tročlano rukovodstvo Federacije BiH, predsjednik i dvoje potpredsjednika, obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja postizbornog saziva Federalne vlade

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije, na kojoj će se glasiti o izboru rukovodstva Federacije BiH, bit će održana u četvrtak, 16. februara, nakon sjednice Predstavničkog doma.

U dvodomnom Federalnom parlamentu, o imenovanju rukovodstva FBiH odlučuje prvo Predstavnički dom, a potom i Dom naroda.

Za navedene funkcije federalne izvršne vlasti, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidature Refika Lende (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda Hrvata i Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), kandidata iz reda srpskog naroda.

Prema aktuelnim pravilima, tročlano rukovodstvo Federacije BiH, predsjednik i dvoje potpredsjednika, obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda naći će se i izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite cvilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta “Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi“.