Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda usvojio Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

BiH

dom naroda bih (9)

Zakon o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

Delegatima se prije glasanja u ime predlagača Zakona obratio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, koji je pojasnio da je ovo bio mukotrpan proces, jer je Zakon predložio još u maju.

“Ipak je glas razuma preovladao. Samo u prošloj godini iz državnog budžeta isplaćeno je preko tri miliona KM za rad u raznim komisijama. Ukoliko bi se ovaj Prijedlog zakona usvojio, trebalo bi proći osam dana od kada bi on postao važeći. To bi građane BiH koštalo dodatnih 80.000 KM. Molim vas da tome ne dodajemo nijedan dan više”, rekao je Arnaut.

Predlagač amandmana na ovaj zakon, delegat Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko pojasnila je da ljudi koji imaju zasnovan radni odnos, ne mogu učestvovati u radu komisije u već obaveznom radnom vremenu.

“Oni ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. Racionalizacija i kontrola potrošnje javnog novca je potrebna, ali još sam na cjelovitom rješenju. Odvajanje rada od nerada se mora dogoditi, ali na sistemski način”, rekla je Zovko.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je Zakon o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH na sjednici 16. septembra 2015. godine.

Na današnjoj sjednici usvojeni su prijedlozi zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača BiH, kao i Zakona o strancima.

Usvojeni su izvještaji o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, te o obavljenoj reviziji učinka o temi “Energetska efikasnost u institucijama BiH”.
Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić imenovani su za ombudsmene za ljudska prava BiH.

Za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH imenovan je Dragan Vrankić, dok je Ranko Krsman imenovan za zamjenika.

Momčilo Plemiš, Nikola Poplašen, Midhat Jašić i Marinko Jurilj biće članovi Upravnog odobra Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta.

Imanka Marković biće predstavnik akademske zajednice, a Anis Ličina predstavnik nevladinog sektora u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Date su saglasnosti za ratifikaciju Izmjene Sporazuma o grantu u okviru nacionalnog programa IPA 2010 za BiH, za ratifikaciju Ugovora o grantu (Projekat centralnog grijanja Prijedor) između BiH i Republike Srpske i Toplana a.d. Prijedor i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA/ EBRD-ovog Fonda za ekološke i klimatske programe, te za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Njemačke o finansijskoj saradnji u 2012. godini.