Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom zdravlja KS: Smanjenje broja pacijenata za 10 posto

BiH

dom zdravlja

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo u 2016. planira smanjiti broj posjeta u porodičnoj medicini za 10 posto zbog očekivanog manjeg priliva pacijenata nakon potpune implementacije sistema informatizacije te aktiviranja e-recepta.

Ovo se navodi u Planu rada ove ustanove za 2016. godinu koji će poslanici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrati 27. jula.

Iz Doma zdravlja ističu da su utisci pozitivni i kod osoblja i pacijenata.

– Ključni dio koji evidentno dovodi do smanjenja posjeta je propisivanje terapije hroničnim bolesnicima elektronski da se ne bi izlagali nepotrebnim dolascima ljekaru, ukoliko im stanje nije pogoršano i koriste istu terapiju – rečeno je za Fenu iz Doma zdravlja KS-a.

Također su dodali da proces informatizacije podrazumijeva kompletno uvezivanje sistema u jedinstvenu bazu podataka svih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu, kao i apoteka. Ističu da su oni ovaj proces u potpunosti implementirali, uvezani sistem postoji na svim lokalitetima i centralnim objektima te da se u okviru tog sistema primjenjuje sistem e-recepta i e-uputnica.

– Prema informacijama vrlo brzo će početi i implementacija elektronskih zdravstvenih knjižica koje su jedini nedostajući dio navedenog sistema – zaključili su.

U Finansijskom planu Doma zdravlja za 2016. planiran je prihod od 58.4.16.450 KM, od čega je 55.205.000 KM iz Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a, a ostatak od direktnih plaćanja pravnih i fizičkih osoba.

Rashodi u 2016. planirani su u iznosu od 58.436.450 KM i uravnoteženi su s planiranim prihodima.

U okviru kapitalnih ulaganja planirana su sredstva za nastavak radova na rekonstrukciji i adaptaciji Dom zdravlja Novi Grad “Kumrovec” (1.100.000 KM), zatim nastavak radova na dogradnji Doma zdravlja u Iijašu (350.000) te nabavku opreme (100.000 ).