Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završena sjednica

Doma naroda FBiH usvojio zakon o slobodnim zonama, zabrana pušenja na čekanju

dom naroda parlamenta fbih (1)

Kako je definirano, slobodna zona je dio teritorije u Federaciji BiH koji je posebno ograđen i označen u kojem se obavljaju djelatnosti uz posebne uvjete u skladu s tim zakonom, carinskim i drugim propisima koji uređuju rad slobodnih zona

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH.

Taj federalni propis, u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini, utvrđuje uvjete za davanje saglasnosti o opravdanosti određivanja dijela carinskog područja BiH na teritoriji FBiH kao slobodne zone, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnoj zoni i uvjete obavljanja, te prestanak rada slobodne zone.

Kako je definirano, slobodna zona je dio teritorije u Federaciji BiH koji je posebno ograđen i označen u kojem se obavljaju djelatnosti uz posebne uvjete u skladu s tim zakonom, carinskim i drugim propisima koji uređuju rad slobodnih zona.

Kao osnovni razlog za donošenje novog Zakona navedena je potreba usklađivanja i uređenja te oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH.

Naime, u skladu s Ustavom BiH, carinska politika je u nadležnosti institucija BiH. Kako režim slobodnih zona u BiH predstavlja dio carinske politike, relevantni zakoni i podzakonski akti doneseni su na državnom nivou.

Uz to, novi Zakon o slobodnim zonama, čije su odredbe u skladu s nadležnostima entiteta u ovoj oblasti, omogućava provođenje politika razvoja i funkcioniranja slobodnih zona u Federaciji BiH i usklađivanje regulative u toj oblasti s politikama promocije stranih investicija i izvoza, kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, te Nacrt zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Dom naroda usvojio je prijedlog za formiranje komisije za istraživanje privatizacije i propadanja fabrika duhana u Mostaru i Sarajevu.

Također, delegati su k znanju primili veći broj informacija i izvještaja, a izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica skinuti su s dnevnog reda.

Tadić: Izjašnjavanje o zakonu o kontroli duhana odgođeno za narednu sjednicu

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić potvrdio je da je za narednu sjednicu Doma odgođeno glasanje o zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje o kojem su delegati obavili raspravu.

– BIli smo na granici kvoruma jer su samo 34 delegata prisustvovala sjednici. S druge strane, mišljenja o ovom prevažnom zakonu su podijeljena. Također, imali smo amandmane i velika je vjerovatnoća da amandmani ne bi prošli, a prijetila je i opasnost da ni zakon ne bi bio usvojen – pojasnio je Tadić.

Ističe da se Klub Hrvata jednoglasno izjasnio da se odgodi izjašnjavanje o zakonu o kontroli duhana za narednu sjednicu.

– Očekujemo da bi trebalo biti više od 50 delegata i na koncu da svi ti delegati koji danas nisu došli da preuzmu odgovornost i iznesu jasan stav da li su za ovakav zakon – poručio je Tadić.

Na sjednici je istaknuto da predloženi zakon predviđa zabranu upotrebe svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu.

Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

S obzirom da ga je ranije usvojio Predstavnički dom, da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.