Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bila nužna zamjena

Donacija četiri aparata za dijalizu UKC Tuzla (VIDEO)

151119_donacijaTK

U BiH je oko tri hiljade dijaliznih bolesnika, od toga ih je dvije trećine u Federaciji

Oko dvije trećine dijaliznih pacijenata s područja Tuzlanskog kantona ovu terapiju dobija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

S obzirom na to da je dobar dio aparata prešao predviđeni broj sati, njihova zamjena je nužna. Donacija potrebne opreme za bolnice, odnosno, kliničke centre je praksa kakvoj se u razvijenim evropskim zemljama svakodnevno može svjedočiti.

– Mi imamo 25 dijaliznih mjesta, radi se u četiri smjena sedam dana u sedmici. Naših hemodijaliznih bolesnika je oko 170, a ukupno u kantonu oko 300 hroničnih bolesnika, ne računajući one bolesnike koji imaju akutni problem i koji također trebaju da se dijaliziraju – ističe šefica Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla Enisa Mešić.

– Moja intencija i dok sam bio načelnik Klinike za interne bolesti je da našim dijaliznim bolesnicima omogućimo maksimalnu podršku i dijaliziranje na mašinama koje im daju mogućnost i za dalje liječenje – izjavio je Denijal Tulumović, premijer TK.

Donacije su osigurale četiri domaće kompanije, a nije izostala ni podrška bh. dijaspore.

– Mogu da istaknem zahvalnost udruženju privrednika koji su donirali aparate čija je vrijednost oko 100 hiljada KM, što nije mali iznos. Pohvaljujem njihovu društvenu odgovornost – kazao je Vahid Jusufović, vd direktora UKC Tuzla.

U Udruženju dijaliznih i transplantiranih bolesnika ističu da je nužno osigurati kontinuitet u obnovi opreme.

– Izražavam nadu da će se postupiti i po odluci Vlade FBiH a to je da će osnivači dijaliznih centara u FBiH u svojim projekcijama budžeta za narednu godinu predvidjeti sredstva za kupovinu dodatnih aparata za dijalizu – rekla je Eldina Bosankić iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika TK.

U BiH je oko tri hiljade dijaliznih bolesnika, od toga ih je dvije trećine u Federaciji.