Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jačanje bh. kapaciteta

Donacija EU vrijedna 700.000 KM: DKPT BiH dobila deset novih terenskih vozila

dkpt bih donacija terenska vozila fena

Evropska unija (EU) donirala je Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPTBiH) deset terenskih vozila, namijenjenih jačanju kapaciteta te policijske agencije u oblasti upravljanja migracijama.

Radi se o donaciji u vrijednosti višoj od 700.000 KM u sklopu projekta „Individualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini“ koji je finansiran sredstvima EU-a, a realiziran u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Foto: Fena

Tim povodom, danas je u sjedištu DKPT-a BiH u Sarajevu upriličena ceremonija primopredaje vozila, što je ozvaničeno simboličnim činom uručivanjem ključeva.

Sudionike ceremonije i realizaciju ovog projekta pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, istaknuvši kako je BiH u oblasti upravljanja migracijama ostvarila primjetan napredak.

Foto: Fena

Potcrtao je kako je nakon donošenja strategije za tu oblast, značajno i usvajanje novog zakona o strancima koji je u pripremi, pozivajući nadležne da se dodatno angažiraju po tom pitanju.

Foto: Fena

Na značaj jačanja bh. kapaciteta u borbi protiv aktuelnih sigurnosnih izazova ukazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, podsjećajući da je u istom danu potpisan i protokol o saradnji s Europolom (Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju s Europolom).

– Nakon deset godina pregovora danas smo to uspjeli i želim da naglasim da smo do toga došli dogovorom, razgovorom i dijalogom gdje smo prihvatili da neko ima prigovor, da postoje različitosti u BiH – kazao je Nešić, navodeći kako je moguće doći do odgovarajućih rješanja uz međusobno prihvatanje i poštivanje ustava i zakona.

Foto: Fena

Istovremeno, iskazao je zahvalnost EU za podršku, te uputio čestitke čelnicima DKPT-a BiH u povodu spomenute donacije.

Obraćajući se sudionicima ceremonije, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti podsjetila je kako je DKPTBiH prije godinu dana preuzeo službu osiguranja tranzicionih centara (privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata).

Naglasila je kako će IOM u skladu s vlastitom misijom i nadalje raditi na osnaživanju policijskih agencija u BiH putem osiguranja sredstava i osoblja kako bi omogućili državi da preuzme punu odgovornost na planu upravljanja migracijama.

Foto: Fena

Zahvalnost u povodu dosada najveće pojedinačne donacije vozila DKPT-u BiH iskazao je direktor ove policiske agencije Mirsad Vilić, navodeći kako je BiH kao zemlja koja graniči sa zemljama EU proteklih godina bila posebno pogođena migrantskom krizom i izložena povećanom broju ilegalnih prelazaka državne granice.

U tom je kontekstu istaknuo odlučnost DKPT-a BiH da se, u skladu s misijom i u saradnji s drugim policijskim agencijama i relevantnim institucijama u BiH, maksimalno angažira na suzbijanju sigurnosnih prijetnji i rizika, uključujući i preuzimanje obaveza koje proistječu iz evropskog integracijskog procesa.

Sredstva za projekat „Individualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u BiH“ osigurana su kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a radi se o projektu koji implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).