Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donacija Vlade SAD-a Upravi za indirektno oporezivanje BiH

miro-dzakula
Miro Džakula

Upravi za indirektno oporezivanje danas je uručena donacija Vlade SAD-a u opremi i vozilima vrijednosti 352.260 američkih dolara.

Direktor UIO Miro Džakula je rekao da je Upravi u proteklih deset godina vlada SAD-a putem EXBS-a (Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica) donirala opremu u vrijednosti od tri miliona KM.

Službenici UIO su samo tokom ove godine proveli veliki broj akcija na terenu te koristeći i ovu opremu oduzeli raznu švercovanu robu, čija vrijednost se procjenjuje na više od osam miliona KM.

Džakula je dodao da je UIOBiH za devet mjeseci ove godine prikupila rekordne četiri milijarde i 864 miliona KM, što je 147 miliona više u odnosu na isti period lani.

To je i najveći iznos prihoda od indirektnih poreza koje je UIO prikupila dosad u jednom devetomjesečnom periodu.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack je izrazila nadu da će i ova donirana oprema ojačati zakone BiH i granice BiH.

Putem EXBS programa SAD pruža pomoć UIO, a, kako je navela, da bi se BiH suprotstavila sigurnosnim problemima, te spriječila privredne štete i probleme u trgovini ljudima.

Uvjerena je da će BiH biti sigurnija te istakla da je SAD ponosan saradnjom s BiH u borbi protiv terorizma.