Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donald Trump u Varšavi: Pitanje je da li će zapadna civilizacija preživjeti (VIDEO)

BiH

trump

Američki predsjednik Donald Trump je poručio kako je sudbina zapadne civilizacije u pitanju, u svom govoru u Varšavi tokom posjete Poljskoj uoči samita lidera G20 u Njemačkoj, javlja BBC.

Trump je Poljsku opisao kao državu spremnu da brani zapadne slobode, te ponovo upozorio na prijetnju „terorizma i ekstremizma“.

-Poljski primjer nas podsjeća da obrana Zapada se ne temelji samo na sredstvima, već i na volji naroda da pobijedi. Fundamentalno pitanje našeg vremena jeste da li će Zapad preživjeti – rekao je američki predsjednik pred okupljenima u Varšavi.

Trump govori ispred spomenika posvećenog ustanku Poljaka 1944. godine. On se osvrnuo i na odnose sa Rusijom poručujući Moskvi da „prekine sa destabilizacijom Ukrajine i drugih područja“.

Govoreći o terorizmu, Trump je rekao da će „zaustaviti napade“. Istaknuo je da nova „nasilna ideologija prijeti svijetu“.

-Borimo se protiv terorističkih napada koji dolaze jedan za drugim- rekao je Trump podsjećajući da je lidere 50 muslimanskih država pozvao da „protjeraju ovu opasnost koja prijeti čovječanstvu.“