Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

Donesen zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije u RS-u

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U tijeku je cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Do sada je cijepljeno oko 400 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Republički štab za vanredne situacije zadužuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da redovno obezbjeđuje, prati i u slučaju potrebe preraspoređuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja

Republički štab za vanredne situacije održao je danas 91. sjednicu, telefonskim putem, na kojoj je donio zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv COVID-19 u bh. entitetu Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Republički štab za vanredne situacije je prihvatio informaciju o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv COVID-19 te zadužuje sve javne zdravstvene ustanove da stave svoje kapacitete u funkciju procesa vakcinacije protiv COVID-19 u RS-u.

Današnjim zaključkom, Republički štab za vanredne situacije zadužuje domove zdravlja da od 12. jula 2021. godine vakcinaciju građana protiv COVID-19 organizuju u periodu od 9 do 19 časova radnim danom, a subotom u periodu od 9 do 15 časova.

Republički štab za vanredne situacije zadužuje bolnice i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske da obezbijede minimalno dva tima, u sastavu doktor medicine i medicinski tehničar, za potrebe vakcinacije u saradnji sa domom zdravlja, gdje nedostaju ljudski resursi.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije zadužuje Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske da organizuje vakcinaciju radnika u privrednim subjektima u RS-u.

Prema ovom zaključku, Republički štab za vanredne situacije zadužuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da redovno obezbjeđuje, prati i u slučaju potrebe preraspoređuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja.

Republički štab za vanredne situacije zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, da u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS i Republičkom upravom za inspekcijske poslove RS formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Današnjim zaključkom, Republički štab za vanredne situacije zadužuje jedinice lokalne samouprave da u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS obezbijede potrebne ili nedostajuće administrativno-tehničke logističke preduslove za obavljanje procesa vakcinacije.

Također, Republički štab za vanredne situacije zadužuje javne zdravstvene ustanove koje obavljaju vakcinaciju da na dnevnom nivou izvještavaju Institut za javno zdravstvo RS o evidencijama vakcinacije.

Štab zadužuje jedinice lokalne samouprave i domove zdravlja da u slučaju potrebe organizuju vakcinalne punktove mimo postojećih, kao i mobilne timove za vakcinisanje stanovništva koje ima teži pristup zdravstvenoj ustanovi, radi povećanja dostupnosti vakcinacije.

Zadužuje i domove zdravlja da uz podršku Instituta za javno zdravstvo RS vrše kontinuiranu promociju vakcinacije i građane prema svom utvrđenom rasporedu obavještavaju i pozivaju na vakcinaciju.

Štab je donio i zaključak o raspodjeli vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech kroz projekat “EU za zdravlje“.

Štab je prihvatio informaciju o raspodjeli vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech kroz projekat ”EU za zdravlje“ i zadužio je Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Donio je i zaključak o raspodjeli 50.000 doza vakcine proizvođača Sinopharm i zadužio Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Republički štab je donio zaključak o raspodjeli 25.000 doza, komponente i Sputnik V vakcine i zadužio Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Također, donesen je zaključak o raspodjeli vakcine proizvođača Sinovac iz donacije Malezije i zadužio Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o raspodjeli 9.990 doza vakcine proizvođača AstraZeneca, donacije Republike Srbije i zadužio Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.