vijeće ministara

Donesena konačna odluka: BiH otvara svoje granice, počinju s radom i aerodromi

granica-BiH-Maljevac

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice

Predsjedavajući Vijeća ministra Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara donesena odluka da BiH 1. juna otvara granice bez ograničenja prema susjednim zemljama.

“Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

“Na prošloj sjednici donijeli smo odluku da se omogući ulazak poslovnim ljudima u BiH i najavili da ćemo prema susjedima otvoriti granicu od 1. juna. Granica će biti otvorena bez ograničenja za susjedne zemlje – Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku”, naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeće ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju.

Također, obzirom da je ranijom odlukom Vijeća ministara BiH bila na snazi mjera o zatvaranju graničnih prijelaza na aerodromima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru koja je važi do 1. juna ove godine, ista se neće produžavati.

To praktično znači, da će od 31. maja, od 24 sata, biti otvoren međudržavni aviosaobraćaj, ali će svi putnici, u ovisnosti s koje destinacije dolaze poštovati postojeći režim.

To konkretno znači da će strancima koji nisu iz susjednih država biti omogućeni poslovni dolasci uz poziv pravnog subjekta i negativni test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 24 sata.

On je naveo da na današnjoj sjednici nije bilo riječi o Budžetu i sredstvima za organizovanje izbora, te da očekuje da će Prijedlog budžeta za 2020. godinu biti ubrzo na dnevnom redu, gdje će biti predviđena i stavka o sredstvima za održavanje lokalnih izbora.