Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBih

Donesena odluka koja bi mogla spasiti život Adnanu Šemiću, slijedi Parlament FBiH

Foto: Vlada FBiH/Društvene mreže

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te uputila u žurnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Člankom 20. Zakona propisano je da se uzimanje organa odnosno tkiva od živog darivatelja, može provoditi u korist primatelja organa odnosno tkiva samo u slučaju rodbinske veze. Pod rodbinskom vezom smatraju se roditelji, djeca, brat odnosno sestra, krvni srodnici, te srodnici po tazbini koji su punoljetni i duševno zdravi i poslovno sposobni za davanje pristanka za uzimanje organa i tkiva.

Slučaj Adnana Šemića

Ova odluka bi, naime, mogla spasiti život mladiću Adnanu Šemiću, kojem je život, kao i mnogim drugim pacijentima, ovisio o izmjeni ovog Zakona, budući da bi se time pojednostavila procedura uzimanja organa od donora.

Rijetka bolest, nazvana Wilsonova, dijagnosticirana je Adnanu Šemiću, 22-godišnjaku iz Mostara, koji trenutno 25 dana leži na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Bijelom Brijegu. U utrci je s vremenom za vlastiti život. Svaka sekunda je bitna, jer njegovo zdravstveno stanje je trenutno pogoršano.

Dopunom Zakona se predviđa uvođenje izuzeća u ovom članku. Time se otvara mogućnost transplantacije i sa živog nesrodnog darivatelja, ali samo u određenim okolnostima, kad postoji opravdana potreba i pod strogo zakonom utvrđenim uvjetima. Zakonskim reguliranjem izuzeća, cilj je otkloniti i potencijalne opasnosti od trgovine, to jest kupoprodaje ljudskih organa.

Prihvaćeno reguliranje izuzeća

Žurnu izmjenu Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH zatražio je Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključkom od 08.07.2024. godine i zadužio Vladu Federacije BiH odnosno Federalno ministarstvo zdravstva da do 10. jula Parlamentu dostavi izmjene tog zakona. Time bi se omogućila „transplantacija oboljelim osobama bez ograničenja u smislu rodbinskih veza pogodnih za darivanje, odnosno da donor može biti punoljetna zdrava osoba koja ima potpunu poslovnu sposobnost ili da zakon predvidi izuzetke“.

Vlada Federacije BiH je prihvatila reguliranje izuzeća.

-Stoga se dopunama Zakona pokušava, na objektivan način, omogućiti uzimanje organa odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja i to isključivo i jedino kao izuzeće, uz primjenu određenih pravila i postavljenih uvjeta. Tako se uz etičko povjerenstvo, normira i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima koji će, kao određena pomoć etičkom povjerenstvu, imati primarnu ulogu i zadatak baviti se, procijeniti i analizirati razloge darivanja organa. Multidisciplinarni stručni tim se formira za svaku transplantaciju posebno i odnosi se samo na predviđeni zahvat kod nesrodnog živog darivatelja – saoćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Vanredno zasjedanje Parlamenta FBiH

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa jednom tačkom dnevnog reda bit će održana u srijedu, 10. jula, kako bi se spasio život Adnana Šemića.

Zastupnici će glasati o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, kako bi se olakšalo liječenje osobama koje trebaju transplataciju.

Nakon Predstavničkog doma naredni potez je na Domu naroda Parlamenta FBiH koji također treba potvrditi izmjene koje je dostavila Vlada FBiH.

Podsjetimo, Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem što tamošnji zakon ne dozvoljava operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu.

Kada se potvrde izmjene, Adnan će se moći podvrgnuti operativnom zahvatu.