Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đonlagić: Dautbašić ostaje SBB-ov kandidat za ministra

BiH

đonlagić

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Đonlagić potvrdio je danas da ova stranka ne odustaje od svog prijedloga za imenovanje Bakira Dautbašića za državnog ministra komunikacija i prometa.

Tužilaštvo BiH, naime, zatražilo je danas produženje mjera zabrane za drugooptuženog Bakira Dautbašića i trećeoptuženu Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene, a terete se za krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Sud BiH o tome će odlučiti naknadno.

– Ostajemo kod svog prijedloga. Ne vidim razlog zašto se to pitanje postavlja – podvukao je Đonlagić.

Dautbašić je na ovu poziciju predložen nakon što su Stranka demokratske akcije (SDA) i SBB potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) kazao je da u Zakonu o Vijeću ministara ne postoje formalne prepreke za imenovanje članova Vijeća ministara protiv kojih su podnesene optužnice.

Postavlja se drugo pitanje, a to je, pojašnjava Džaferović, da li osobe protiv kojih su podnesene optužnice imaju mjere zabrane ili ograničenja što bi ih sprečavalo u redovnom obavljanju posla, a koje su produkt sudskih mjera.

– Sama optužnica ne predstavlja formalnu prepreku to je političko pitanje za raspravu, ali nije prepreka – dodao je.

Tužilaštvo je za Dautbašića i Šahman predložilo mjere ograničenog kretanja, za Dautbašića za područje Kantona Sarajevo, a za Šahman za područje BiH. Omogućeno im je, što je prethodno bilo zabranjeno, da žive na istoj adresi jer su u vanbračnoj zajednici.