Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đonlagić: Master studij neki su platili 7.000 KM, a neki su dobili besplatno

đonlagić

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić nedopustivim je nazvao situaciju kada je u pitanju izjednjačavanje diploma o stečenim zvanjima prije uvođenja bolonjskog procesa s akademskim zvanjima nakon uvođenja “Bolonje” u visokom obrazovanju.

Na prošloj sjednici Doma istaknuo je da je nedavni događaj s izjednjačavanjem diplomiranih i master zvanja bio dokaz da se visoko obrazovanje u BiH nalazi u haotičnom stanju.

Đonlagić kaže da se na nekim univerzitetima postdiplomski studij tretira kao jednogodišnji master studij, a prema bolonjskom sistemu postdiplomski studij je u suštini doktorski studij jer prva diploma koja se izdaje je master diploma.

– Izjednjačavanje studija dovodi u neravnopravan položaj one koji su bili primorani da plate jednogodišnji master studij najmanje 7.000 KM, a neki i do 9.000 KM. Stoga treba voditi računa da se to ne dogodi – dodao je.

Takva diskiminacija za Đonlagića je nedopustiva, a on tvrdi da je ona evidentna u slučajevima izjednačavanja diploma budući da su neki morali master studij platiti nekoliko hiljada KM, a drugi su tražili ekvivalenciju i to su dobili besplatno.

Zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević također je ocijenio da se radi o kompleksnom problemu, podsjećajući da je na državnom nivou usvojen Okvirni zakon o visokom obrazovanju prema kojem su nadležne obrazovne institucije trebale svoje zakone uskladiti s tim zakonom, a visokoškolske ustanove studije organizirati u skladu s njim.

– Pohađanje master studija kao postdiplomskog studija, a koji je uvjet za upis doktorskog studija suprotan je organizaciji visokog obrazovanja u BiH jer Okvirni zakon definira da osobe koje su stekle naučna i stručna zvanja prije uvođenja ‘Bolonje’ mogu tražiti od visokoškolske ustanove na kojima su stekla ta zvanja da im izdaju potvrdu o ekvivalenciji tog akademskog zvanja s novim akademskim zvanjem – pojasnio je Milićević.

Od 2008. godine postupak ekvivalencije s bolonjskim zvanjima nastojao se utvrditi kroz odredbe pravilnika o korištenju akademskih titula te sticanju naučnih i stručnih zvanja čije važenje je definirano ovim zakonom.

Milićević stoga smatra da Ministarstvo civilnih poslova koristi sve svoje kapacitete, u skladu s nadležnostima, da uskladi različita mišljenja entitetskih organa da bi donijeli ovakav pravilnik.

– Ekvivalencija treba predstavljati jedinstveno opredjeljenje svih nadležnih vlasti, akademskih zajednica, što će se nastojati postići jer do sada nije bilo konsenzusa o tom pitanju te pravilnik nije donesen. Posljednjih mjesec i po ulažu se maksimalni napori da bi se napravio iskorak u tom smislu – zaključio je Milićević.