Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đonlagić: MMF-ov kredit neće preporoditi ekonomiju BiH

BiH

dzenan-donlagic

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je jučer vlastima Bosne i Hercegovine kredit u iznosu od 553 miliona eura.

Očekuje se da bi prva tranša u iznosu od nešto više od 154 miliona KM mogla biti uplaćena već sutra. Ostatak novca bit će uplaćivan u naredne tri godine. Vlasti se hvala kako će MMF-ov novac donijeti ekonomsku stabilnost u zemlji. No, malo se govori o planovima kako taj novac vratiti.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Dženan Đonlagić rekao je u izjavi za novinsku agenciju Patria kako smatra da nije dobro to što se BiH zadužuje, kako bi finansirala glomaznu administraciju u zemlji,

– BiH nije dobila sredstva od MMF kako se često predstavlja. Aktuelna vlast SDA i SBB, HDZ BiH i SNSD je novim zaduženjem građana, i to preko potpisa u “kafani” umjesto u državnom parlamentu, pokazala da je model ekonomske politike potpuno pogrešan – smatra profesor Đonlagić.

– Ono što je sadržano u tzv. Pismu namjere a na što su se sve obavezale vlasti neće preporoditi ekonomiju. Tamo nema ništa razvojno! Kada imate ekonomiju u kojoj preko 60 posto BDP-a se troši na finansiranje stranački podobne, uhljebljene i nadasve nesposobne administracije, onda dodatno zaduživanje zemlje neminovno vodi u srednjoročni budžetski kolaps. Na ovakav način vođenja domaće ekonomske politike i upravljanja javnim dugom, mogu samo reći da je ovo ekonomija koja ubija! – kaže Đonlagić za NAP.