Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đonlagić: Preduzeća koja priređuju klađenje trebaju da plate porez

djonlagic_dzenan

Predstavnički dom Parlamenta FBiH od 13. jula nema redovnih sjednica u kontinuitetu, što nije bio slučaj od osnivanja 1996. godine. Jedina sjednica koja je brzo dovela parlamentarce u klupe je bila vanredna sjednica u oktobru na temu novo zaduženje kod MMF-a, što je većina ekspresno i odobrila nakon čega su sutradan puštene i plate državnim službenicima u FBiH, naveo je danas u svom saopćenju za javnost šef Poslaničkog kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić.

– Po ko zna koji puta su ovih dana ponovo sjedali predstavnici SDA, SBB i HDZBiH kako bi kao popeglali nesuglasnice oko određenih zakonskih rješenja za koja nemaju broj ruku između sebe u Parlamentu. Naizgled, čovjek bi rekao pa šta je problem u par zakona. Podsjećam, radi se o četiri zakonska rješenja koja se tiču igara na sreću (čitaj kladionice), pravima boraca, organske poljoprivredne proizvodnje i šuma – navodi se u saopćenju.

Najveća se prašina, navodi on, digla oko novog zakonskog rješenja oporezivanja igara na sreću tj. dobitaka na klađenje.

– Da, ovo jeste važno ekonomsko pitanje, ali model oporezivanja koji bi u konačnici trebao biti usvojen treba da bude takav gdje se tzv. efekat prevaljivanja poreza ne treba usmjeriti preko leđa građana (igrača), nego prema priređivačima igara na sreću kao preduzećima, što u konačnici znači da preduzeća koja priređuju klađenje kao vrstu igre na sreću treba da plate u budžet taj porez, a ne građani (igrači). Zato je zapravo nejasna igra od strane HDZBiH, jer zakonsko rješenje koje su ponudili iz SDA u potpunosti ide na mlin kladionicama s obzirom da one finansijski ništa ne gube, jer će predloženi porez u visini od 10 posto prevaliti i naplatiti od građana tj. igrača – tvrdi Đonlagić u saopćenju za javnost.