Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đonlagić: Upozoravali smo vladajuće, nisu htjeli ni da čuju

djonlagic_dzenan

Udruženje poslodavaca FBiH je poslalo otvoreno pismo liderima vodećih stranaka u Parlamentu Federacije BiH. Ono što se navodi u pismu nedvojbeno govori o tome da smo kao Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH bili u pravu kada smo intenzivno u posljednjih 12 mjeseci ukazivali na pogrešne ekonomske mjere koje aktuelna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem šalje kroz zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru, kaže Dženan Đonlagić, poslanik DF u federalnom Parlamentu.

Parlamentarna većina koju čine SDA, HDZBiH, SBB i SBiH u predstavničkom domu se oglušila na sve naše inicijative i amandmane i „dizala ruke“ za prijedloge Vlade FBiH.

Samo jedan od tih primjera je i naše negodovanje kada su donošenjem Zakona o porezu na dobit preduzeća ukinuli poreska oslobađanja za izvozne aktivnosti bez da su prethodno donijeli novi Zakon o poticaju izvoza. Samo ovom mjerom u prethodnih nekoliko mjeseci je izgubljeno preko 2.000 radnih mjesta.

Poseban problem je što smo ih upozoravali da donose zakon koji podrazumijeva retrokativnu primjenu, što je pravno nedopustivno i u konačnici protivustavno. Ponovo vlast nije željela da čuje naš glas.

Isto tako, upozoravali smo ih da ne mogu donositi ekonomske mjere oporezivanja toplog obroka, regresa, naknada za prevoz bez prethodnog rasterećenja troškova rada kako za radnike tako i za poslodavce. Ponovo, nisu željeli da čuju!

Najnovijim prijedlozima u formi prednacrta Zakona o porezu na dohodak FBiH i Zakona o doprinosima FBiH ponovo se ide preko leđa radnika i poslodavaca, dok istovremeno Vlada FBiH donosi odluke o nabavci novih automobila.

Kao rezultat svih loših ekonomskih poteza aktuelne vlasti imamo smanjenje novih radnih mjesta i povećanje broja ljudi koji napuštaju našu zemlju. Samo krajem januara 2017. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 511.922 nezaposlenih, što je u odnosu na decembar 2016. godine broj nezaposlenih veći za 1.900 osoba. Od ovoga broja, nezaposlenost u Federaciji BiH se povećala za 1.358, poručio je Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.