BiH

ZZO

Donori krvi u HNK-u oslobođeni kupovine premije osiguranja

12/01/2021

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a uputio je obavijest osiguranicima da su izmjenom Odluke o premiji, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog učestvovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni i donori krvi koji su krv donirali deset i više puta, s tim da su u prethodnoj godini krv donirali najmanje jednom

Također, ličnog učestvovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) su trajno oslobođeni i donori krvi s pedeset i više doniranja.

Prema podacima koje jeZavod dobio iz transfuzijskih centara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar riječ je o oko 2300 osiguranika na koje se odnosi izmijenjena Odluka.

Stručna služba Zavoda će do 15. januara ove godine dobivene podatke učitati u Integrirani zdravstveni informacijski sistem (IZIS) i oni će biti dostupni (vidljivi) svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u HNK-u, saopćili su iz Zavoda.

Kako bi osiguranici provjerili nalaze li se na popisima koje je Zavod dobio od transfuzijskih centara (dobiveni popisi nisu potpuni) potrebno je da kontaktiraju Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a, a to mogu učiniti tako što će telefonski pozvati najbliži područni ured Zavoda, zatim uputiti pisani zahtjev za provjeru podatka na mail adresu Zavoda info@zzo.ba te telefonski pozvati Zavod na broj 036/ 355 – 272 ili 036/ 446 – 244.

Ukoliko se ne nalaze na dostavljenim popisima, osiguranici će, kako je navedeno, biti upućeni u način postupanja kako bi ostvarili pravo koje im pripada.

Donori krvi koji ne ispunjavaju uvjete propisane Odlukom (deset i više darivanja krvi uz obvezan uvjet barem jednog darivanja krvi u 2020. godini), kao i ostali osiguranici premiju osiguranja za 2021. godinu mogu pribaviti tijekom redovite distribucije, a najkasnije do 26. februara ove godine (petak), kada je posljednji dan redovite distribucije premije osiguranja za ovu godinu.

Također, donori krvi koji su oslobođeni plaćanja premije, a već su uplatili premiju osiguranja za 2021. godinu potrebno je da nazovu najbliži područni ured Zavoda kako bi dobili upute za daljnje postupanje.

Iz Zavoda su podsjetili kako su na inicijativu Ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a na osmoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona, održanoj 29. decembra 2020. godine, zastupnici dali suglasnost na izmjenu Odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba Zavoda u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNK i Finansijski plan Zavoda za 2021. godinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.