Crveni križ FBiH

Dostavljeni lijekovi mještanima sela Luko, Brda, Hotovlje i Kutine

Hotovlje 2 (1)

Pomoć u vidu materijalno-tehničkih roba (mašina za pranje podova, isušivači vlage, leđnje prskalice, lopate, kolica, čizme, sredstva za dezinfekciju, rukavice…) dostavljena je Crvenom križu općine Ilidža kao jednoj od najugroženih općina u ovim poplavama

Ekipa Crvenog križa Federacije BiH, na čelu sa generalnim sekretarom Crvenog križa FBiH Namikom Hodžićem uspjela je doći do sela Luko, Brda, Hotovlje i Kutine na području općine Konjic, koja su iz pravca Konjica odsječena. Riječ je o selima koja su četiri dana bila bez struje, a pojedina domaćinstva i bez pitke vode.

Pored paketa hrane, higijene, pitke vode, svijeća i baterija mještanima ovih sela podijeljeni su i lijekovi. Uglavnom je bilo riječi o osobama oboljelim od dijabetesa i srčanim bolesnicima.

Crveni križ je tu da pomaže ljudima u nevolji, a ovo je jedna ljudska nevolja koja je zahtijevala podršku svih građana, institucija vlasti i drugih. Uspjeli smo iskomunicirati predstavnika u mjesnoj zajednici u jednom od ovih sela te smo utvrdili njihove potrebe vezane za lijekove, ali i za hranu, higijenu i sve ostalo što im bilo potrebno u tom trenutku – istakao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH
Ekipa Crvenog križa je prva koja je ovih dana posjetila ova sela. Put do njih bio znatno otežan zbog provalija i klizišta koja su izazvale obilne padavine, a jedan dio bio je totalno blokiran za automobile, pa su profesionalci i volonteri Crvenog križa do ovih sela došli pješke. Treba istaći da je sva pružena pomoć tokom ovog perioda iz vlastitih sredstava Crvenog križa Federacije BiH.

Pomoć u vidu materijalno-tehničkih roba (mašina za pranje podova, isušivači vlage, leđnje prskalice, lopate, kolica, čizme, sredstva za dezinfekciju, rukavice…) dostavljena je Crvenom križu općine Ilidža kao jednoj od najugroženih općina u ovim poplavama. Uz pomoć Crvenog polumjeseca Turske osigurana je i određena količina higijensko-sanitarnih setova.

Od samog početka na terenu su i volonteri i profesionalci kantonalnih i lokalnih organizacija , koji su građanima nosili pitku vodu te pakete hrane i higijenske setove. Također, uz pomoć Crvenog polumjeseca Turske podrška u vidu lunch paketa i pitke vode dostavljena je i osobama koje su pomagala u evakuaciji i saniranju šteta od poplava (Civilna zaštita, Gorska služba, dobrovoljci…).

Svakodno se radilo i na mapiranju nastalih situacija kao i identifikovanju potreba kroz incijalne procjene s ciljem da se posredstvom Nacionalnog društva Crvenog krsta/križa BiH aplicira za DREF – fond za pomoć u katastrofama kojim bi se omogućila pomoć stanovništvu u fazi oporavka od poplava.