Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dotakli su dno”: Hrvatsko gospodarstvo gore od srpskog i bosanskog

construction

Austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria predstavili su u srijedu u Zagrebu rezultate istraživanja “Gospodarski barometar Jugoistočne Europe” koje je u usporedbama gospodarske klime Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije pokazalo da je gospodarski indeks Hrvatske 64 boda od mogućih 100 odnosno najmanji među tim zemljama, piše Jutarnji list.

U članku pod naslovom: “Ovo pokazuje da smo stvarno dotakli dno: Hrvatsko gospodarstvo gore od srpskog i bosanskog”, hrvatski medij pojašnjava da je istraživanje provedeno u decembru prošle godine.

Na uzorku od po 150 malih i srednjih tvrtki te korporacija u te četiri zemlje, gospodarski indeks za Sloveniju iznosi 69 bodova, a za Srbiju i BiH po 79 bodova.

Među tvrtkama u te četiri zemlje, one iz Srbije su najoptimističnije spram budućnosti

Taj indeks, kako je objasnila stručnjakinja za rizike u Prismi Gudrun Meierschitz, obuhvaća procjene ukupne gospodarske situacije u zemlji, uvozno-izvozne i investicijske aktivnosti te ponašanja u plaćanju.

Što je indeks viši to je gospodarsko okruženje u nekoj zemlji pozitivnije, kazala je Meierschitz dodajući da je istraživanje pokazalo i da su “Hrvati nezadovoljni svojom gospodarskom situacijom, ali i da u idućih 12 mjeseci 48 posto ispitanih tvrtki očekuju poboljšanja jer smatraju da je dno već dostignuto i da se dugotrajna recesija i pritisak vrlo restriktivnih uvjeta kreditiranja, neučinkovite birokracije i korupcije mora početi okretati na ‘pozitivu'”.

Istraživanje pokazuje i da tvrtke u Hrvatskoj očekuju povećanje investicija i opsega uvoza i izvoza, što vežu i za povećana sredstva iz EU fondova, a njih 18 posto najavljuje povećanje investicija, dok ih se samo 26 posto žali na ‘vrlo loše’ ponašanje u plaćanju kao važan gospodarski indikator.

Još manje se na to, 21 posto, žale u Srbiji, a najviše, po 31 odnosno 32 posto tvrtki u BiH i Sloveniji.

Srbija iznenađuje optimizmom u regiji

Među tvrtkama u te četiri zemlje, one iz Srbije su najoptimističnije spram budućnosti, uprkos objektivno lošim podacima za tu zemlju, odnosno 41 posto srpskih tvrtki trenutnu situaciju ocjenjuje vrlo dobrom, dok to u Sloveniji i Hrvatskoj smatra tek svaka peta, a u BiH 31 posto.

Srbi su s 48 posto pozitivnih ocjena prvi i u procjeni idućih 12 mjeseci, sličan postotak je i među hrvatskim tvrtkama koje su pak prve u ‘skoku’ pozitivnih ocjena sa sadašnjih 19 na blizu 48 posto, dok je to pozitivno u BiH ocijenilo njih 33 posto, a u Sloveniji 24 posto.

Razlike su nešto veće kada su u pitanju želje za investicijama u idućih 12 mjeseci, pa tako u Hrvatskoj i Sloveniji to želi po 20 posto tvrtki, u Srbiji 28 posto, a u BiH 30 posto.