Predsjednik SBB-a za N1

Radončić doveo u pitanje koaliciju sa SDA, ali i podršku Vladi KS zbog Konakovića i helikoptera od 27 miliona

fahrudin radoncic

Ja želim da raščistim odnose sa SDA. Ne želim matematičku koaliciju. Ja treba da budem ministar sigurnosti, ali se prethodno mora postići dogovor o tome šta SDA misli o migrantima, kazao je Radončić

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić bio je gost u ”Danu uživo” na N1 televiziji.

“To je marginalac kojeg će voda odnijeti kao što ga je i donijela. Ne mislim ništa ružno, proći će mu mandat. Jako šarmantan i duhovit čovjek, mene je stotinu puta nasmijao kao i vaše voditelje”, kazao je za N1 Fahrudin Radončić povodom izjava koje je aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dao jučer u programu N1.

Osvrnuo se na to hoće li biti novi ministar sigurnosti BiH i sjesti u fotelju Dragana Mektića.

– Uradio sam za dvije godine na toj poziciji više nego on i cijelo Vijeće ministara BiH za pet godina – rekao je Radončić.

Radončić je rekao i da Vlada Kantona Sarajevo neće biti srušena od strane Stranke demokratske akcije, Saveza za Bolju budućnost, ili bilo koje druge stranke: “Ako padne kantonalna Vlada jedini krivac za to će biti gospodin Dino Konaković, predsjednik Strane naroda i pravde”.

“Ja sam prije dolaska u vaš studio bio na ručku sa gospodom (Nerminom) Nikšićem i (Predragom) Kojovićem i razgovarali smo o budžetu Kantona Sarajevo koji je predložen za narednu godinu i trebao biti usvojen za mjesec dana”, kazao je Radončić. “Ne možemo prihvatiti da se u budžetu nalazi stavka od 500-600 hiljada maraka koliko se stavlja na raspolaganju predsjedavajućem Skupštine Kantona kojima će on da interventno djeluje. Ako je naša predsjedavajuća Skupštine Kantona gospođa Ana Babić u vrijeme kada je premijer bio gospodin Konaković imala 30 hiljada, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH 50 hiljada, ne može Konaković imati toliko. Znači, taj se fond mora smanjiti drastično, i ne da sa njim raspolaže predsjednik Skupštine, nego premijer Kantona i njegovim zamjenici kada se za tim ukaže potreba”, kazao je Radončić.

On je ukazao i na još jednu stavku u budžetu koju smatra više nego problematičnom i na koju njegova stranke neće pristati.

“Nova dramatična situacija sa budžetom Kantona  jeste da je u njemu predviđeno 27 miliona maraka za kupovinu helikoptera za potrebe Sarajevskog kantona. Sjetite se, cijela Federacija se prije nekog vremena bila digla na noge i pitala zašto je RS nabavila helikopter? Svi su se sa pravom pitali šta će gospodinu Dodiku helikopter od 10 miliona maraka. Znate li šta znači 27 miliona maraka?! Za koga ga nabavljaju, za Trumpa možda?! Pa, ima Federalna uprava polcije helikopter koji je u funkciji. Mi na to nećemo pristati, po cijenu da napustimo koaliciju i srušimo vlast u Kantonu”.

Na konstataciju voditelja da su na sličan način o Konakovićevom trošenju budžetskih sredstava govorili i Nermin Nikšić, Predrag Kojović i drugi članovi vladajuće koalicije, ali da uprkos tome Elmedin Konaković “i dalje opstaje i radi što želi”, Radončić je kazao: “Može on raditi šta hoće, ali neće moći raditi dokle hoće!”

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Fahrudin Radončić gostujući u Danu uživo na N1 televiziji doveo je u pitanje i koaliciju sa SDA na nivou Bosne i Hercegovine.

“Mi smo potpisali sa SDA ugovor o probosanskoj koaliciji. Tada smo to potpisali u jednom dramatičnom trenutku kada je gospodin Dodik zveckao oružjem i kada se nije bila pojavila neka vrsta frakcije, SDP-a u liku nekog novog političkog projekta kojeg vodi gospodin Bijedić. Hoćemo da kažemo da sada SDA, HDZ, DF imaju dovoljno glasova bez SBB-a. Mi ćemo dobro razmisliti da li ćemo prihvatiti ponudu SDA da ja budem ja državni ministar sigurnosti ili neko iz SBB-a”.

Na pitanje novinara da li je dovedeno u pitanje koaliranje na državnom nivou Radončić je odgovorio.

“Da. Ne znam šta je problem. Ja želim da raščistim odnose sa SDA. Ne želim matematičku koaliciju. Ja treba da budem ministar sigurnosti, ali se prethodno mora postići dogovor o tome šta SDA misli o migrantima. Razumijem SDA, oni žele matematičku koaliciju. Ja od početka govorim da SBB nije veliki interesant za vlast. Ovo što sam vama rekao, ja sam prekjučer rekao gospodinu Izetbegoviću. HDZ neće sa DF-om, ako je SBB u Federalnoj vladi to je amortizer između HDZ-a i DF-a. DF teško može ući u koaliciju sa dvije nacionalne stranke ako nema amortizera kao SBB i svi od toga imaju političke koristi”.