Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do 12. aprila

Dozvoljen rad tržnih centara u RS-u, ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni

20210402_2_47635413_63901744_Web (1)

Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, a nastava u školama će se i dalje odvijati online. Mjere su donesene do 12. aprila

Republički štab za vanredne situacije danas je donio odluku kojom se nakon 15 dana zabrane dozvoljava rad trgovačkim centrima na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Osim toga donesena je i odluka da se kada su u pitanju bazeni dozvoljavala treniranje profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija.

Sve ostale epidemiološke mjere koje su bile na snazi u prethodnih 15 dana ostaju na snazi do 12. aprila. Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS-a na konferenciji za novinare nakon sjednice štaba rekla je da je moguće ranije mjenjanje mjera ukoliko dođe do promjene epidemiološke situacije.

Ona je naglasila da je rad trgovačkih centara dozvoljen uz poštivanje epidemiološkim mjera.

Istakla je da je razmatrana mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata ali da je odlučeno da zbog nepovoljne epidemiološke situacije ostaju zatvoreni, a da će zaposlenim u oblasti ugostiteljstva kojima je zabranjen rad biti obezbjeđena polovina najniže plate i porezi i doprinosi na platu.

Ranije donesenim mjerama obustavljen je proces nastave u školskim objektima, a nastava za na području RS-a odvija online.

Suzana Gašić rekla je da kada dođe do novog ublažavanja mjera u pitanju će biti odvijanje nastavnog procesa u školama za djecu od 1. do 5. razreda i rad bašti ugostiteljskih objekata na otvorenom.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a govoreći o situaciji u zdravstvenom sistemu rekao je da je 1.320 pacijenata na liječenju u bolnicama, a da je najteža situacija u Banjaluci i Trebinju. Istakao je da će Univeritetski klinički centar RS-a tokom vikenda obezbjediti dodatnih 100 do 150 kreveta u centralnom medicinskom bloku. Dodao je da je dogovoreno da se obezbjedi 138.000 KM za ojačanje kapaciteta kisoničke mreže i svega što je potrebno kiseoničku terapiju.

Šeranić je istakao da je danas odlučeno da se dio zdravstvenih radnika iz domova zdravlja usmjeri u njegu i liječenje oboljelih pacijenata što će usporiti proces vakcinacije.

Ogovarajući na pitanja novinara o nabavci vakcina Šeranić je rekao da se najavljenih 60.000 doza ruskih vakcina Sputnik V očekuje naredne sedmice u dva kontigenta.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da mjere daju rezultate, a da je za to potrebno da disciplina poštovanja mjera bude na visokom nivou. Istakao je da ozbiljna epidemiološka situacija ne dozvoljava da veći broj zdravstvenih radnika bude usmjeren u proces vakcinacije.