BiH

Mostar

Dragan Čović danas s predstavnicima Alumunija

15/07/2019

Proizvodnja u "Aluminiju" prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarskoj kompaniji isključena električna energija

U Mostaru će danas biti održan sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika “Aluminija” i predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića, najavljeno je iz mostarske kompanije.

Sastanak će biti održan u Upravnoj zgradi “Aluminija” u 8.00 sati, a u 9.45 planirane su izjave za novinare.

Proizvodnja u “Aluminiju” prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarskoj kompaniji isključena električna energija.

Dan kasnije, 11. jula, održan je sastanak Čovića i predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva i dioničara.

Poslije sastanka predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je da je isključena procedura stečaja i da je cilj zbrinjavanje radnika i postepeno vraćanje
proizvodnje.

Čović nije davao izjave za novinare.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je poslije gašenja “Aluminija” da isključenje električne energije ovom preduzeću predstavlja udar za cijelu BiH, te da je trenutno najvažniji zadatak briga o radnicima, ali i što prije naći kratkoročno, dugoročno i na kraju trajno rješenje.

Radnici “Aluminija” trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru.

Oni su protekle sedmice protestovali ispred centrale HDZ-a, a 11. jula pridružilo im se i nekoliko stotina građana Mostara.

Ukupna dugovanja “Aluminija” iznose oko 400 miliona KM, a više od polovine se odnosi na potrošenu električnu energiju.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, suvlasnici 44 odsto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.