BiH

čelnici hdz-a u krajini

Dragan Čović i Borjana Krišto sastali se s gradonačelnikom Bihaća

09/07/2019

Predstavnici HDZ-a BiH predvođeni Čovićem i Krišto danas su posjetili i gradsko sjedište stranke, kao i Župni ured u Bihaću

Dok u Mostaru cijeli dan traje drama radnika Alumija, koji su u dva navrata blokirali putnu komunikaciju M-17, lider HDZ-a nije u gradu na Neretvi.

“Nismo uspjeli do 14 sati osigurati nastavak isporuke električne energije za Aluminij i večeras u ponoć se Aluminij gasi”, kazao je u popodnevnim satima danas direktor ovog preduzeća Dražen Pandža.

Za to vrijeme, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto borave u posjeti Bihaću.

Tokom današnje posjete Bihaću naglasili su posebnu zainteresiranost za sistemsko rješavanje pitanja funkcionisanja Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II”, te važnost konkretnog angažmana nadležnih državnih institucija kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama.

– Naravno da smo životno zainteresirani za Katolički školski centar koji djeluje ovdje i posebno nam je drago što je bihaćki gradonačelnik rekao kako je on ovdje strateški projekat. Duboko sam uvjeren ako svi skupa uložimo malo volje, može nesmetano funkcionisati. Moramo misliti na djecu koja su vezana za Centar, odnosno njihove roditelje, jer u današnje vrijeme jako je teško izdvojiti novac za određene školarine. Zato sam uvjeren u brzo sistemsko rješenje ovog pitanja, a mi ćemo pomoći u bilo kom pogledu – kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je dodao i da je neophodan ozbiljan angažman nadležnih državnih institucija kako bi se kontrolisala situacija s migrantima i izbjeglicama.

Čović i Krišto na sastanku s Fazlićem

– Migrantska problematika u BiH primarno je vezana za Unsko-sanski kanton (USK) i svakako želim biti dio onih koji mogu pomoći u pronalasku tih rješenja. Itekako se može i s federalne razine dati doprinos prilikom realizacije nekih konkretnih stvari. Nedopustiv je ovakav prelazak jedne državne granice, neobavezno i nesmetano kretanje kroz BiH i čini mi se da to polako prerasta u neku vrstu trgovine ljudima. Neophodni su konkretni potezi i rješavanje ove situacije u saradnji s našim istočnim i zapadnim susjedima – mišljenja je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić napomenuo je i zainteresiranost za najbolje moguće međudržavne odnose, naročito zbog geografskog položaja grada na Uni.

– Čovića i Krišto informirali smo o trenutnoj situaciji u gradu, te još jednom potvrdili stratešku opredijeljenost kada je u pitanju naš Katolički školski centar. Naravno, tražili smo pomoć zbog migrantske problematike, jer kada nemamo odgovora od državnih institucija, moramo se obratiti liderima političkih stranaka. Moram dodati da smo u Bihaću svi posebno zainteresirani za najbolju međudržavnu saradnju i odnos, prvenstveno zbog našeg graničnog položaja – ustvrdio je Fazlić.

Predstavnici HDZ-a BiH predvođeni Draganom Čovićem i Borjanom Krišto danas su posjetili i gradsko sjedište stranke, kao i Župni ured u Bihaću.

Blokiran M-17 kod tunela Salakovac

Radnici Aluminija oko 15 sati ponovo su blokirali saobraćajnicu M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara.

Radnici traže garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta. Nakon jutrošnje blokade magistrale M-17 južno od Mostara, bilo je najavljeno da će se radnici uputiti u centralu HDZ-a BiH, no tamo su bile već raspoređene policijske snage. U 14 sati su odlučili da ponovo blokiraju M-17, ovaj put sjeverno od Mostara, kod tunela Salakovac

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.