Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Čović i HDZ ruše sistem sigurnosti u FBiH

sdp predsjednistvo 1

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra kako je HDZ BiH otvoreno krenuo u urušavanje sistema sigurnosti u FBiH, u sklopu priprema za stvaranje trećeg entiteta kojeg namjerava proglasiti nakon gubitka izbora sljedeće godine.

Poruke Dragana Čovića izrečene u petak u Livnu o tome kako pet kantonalnih policija u FBiH osigurava Hrvate, ne samo da je nastavak šovinističkih izjava lidera HDZ-a već i otvorena prijetnja ustavnom poretku države BiH.

Ovakvo djelovanje HDZ-a mora biti zaustavljeno. SDP BiH zahtjeva od tužilaštva da hitno sankcionira ovakvo djelovanje i otvorene prijetnje po ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Sve policije u BiH u službi su zaštite svih građana.Svaki pokušaj da se pretvore u naoružane etničke falange koje su u službi jedne etničke grupe i jedne stranke neće uspjeti.

Pozivamo SDA da konačno napusti koncept privatizacije policije, jer takvo djelovanje hrani i hrabri Čovićevu politiku podjela i isključivosti.

Samo profesionalna i depolitizirana policija garant je da Čović i HDZ, pa ni bilo ko drugi, neće uspjeti u provedbi svojih planova podjele zemlje.

Vrijeme je da SDA konačno shvati gdje nas ovakvo stanje vodi, te da se prikloni SDP BiH i DF-u u omogućavanju depolitizacije i uspostave građanskog nadzora nad radom FUP-a, ali i drugih policijskih organa, u skladu sa zakonima ove države.

Na taj način bi pokazali da ne žele biti saučesnici u urušavanju institucija države Bosne i Hercegovine.
Krajnji je trenutak da SDA izabere interese BiH umjesto interesa HDZ-a i zaštite kriminala.