BiH

Dragan Lukač: Napadači na Vučića nisu bilo samo navijači

11/07/2015

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da ne zna na osnovu kojih informacija je premijer Srbije Aleksandar Vučić zaključio da se, prilikom napada na njega danas u Potočarima, “samo radilo o nekim navijačkim grupama“, već smatra da je možda riječ i organizovanom napadu.

Sve to treba da se ispita u istrazi, a očekuje da ona bude sveobuhvatna i da se u nju uključe sve nadležene službe. Lukač, koji smatra da je na Vučića danas u Potočarima “pokušan linč“, a svi koji su u tome učestvovali moraju da odgovaraju.

[pull_quote_right]Na jednom od snimaka iz Potočara se vidi, kazao je, da je jedna osoba zadržana, nakon napada na Vučića, te da je oko vrata imala akreditaciju, ali ju je zloupotrebila i bila jedan od napadača na srbijanskog premijera[/pull_quote_right]

-Imali smo informacije da dolaze neke navijačke grupe iz Sandžaka i da će biti dosta agresivni prema Vučiću. Možda je na osnovu toga zaključio. Tu se ne radi samo o navijačkim grupama. Kada pregledate snimke, vidi se da se ne radi samo o navijačima, već mnogo većem broju ljudi koji su krenuli prema njemu – rekao je Lukač.

On sumnja da se možda radi o isceniranom incidentu sijanja „zle krvi između Bošnjaka i Srba” te da je to bio napad na srbijanskog premijera, pruženu ruku pomirenja, i na majke Srebrenice, koje su istakle da je time pogaženo i njihovo dostojanstvo.

Naveo da je Vučić pokazao da hrabar čovjek, jer je zanemario sve sigurnosne procjene koje su govorile da bi moglo doći do napada te da to pokazuje koliko mu je stalo da dođe do pomirenja Srba i Bošnjaka i odnosa BiH i Srbije.

-Rizikujući svoju glavu on je došao u Potočare, bez obzira na sve te sigurnosne informacije – naveo je ministar unutrašnjih poslova RS-a i dodao da se na sreću sve završilo “bez mrtvih glava kako su neki očito isplanirali da ih bude“.

[pull_quote_right]Podsjetio je da je MUPRS-a s više od 1.200 policijaca bio angažovan na osiguranju komemoracije i trase do Potočara[/pull_quote_right]

Na jednom od snimaka iz Potočara se vidi, kazao je, da je jedna osoba zadržana, nakon napada na Vučića, te da je oko vrata imala akreditaciju, ali ju je zloupotrebila i bila jedan od napadača na srbijanskog premijera.

Lukač je na pres-konferenciji za novinare u Banjoj Luci dodao da su imali procjene da bi Vučić mogao biti ugrožen u Srebrenici, ali da Direkcija za koodinaciju policijskih tijela BiH nije dozvolila da entitetska policija osigurava Vučića u dijelu koji je u njihovoj nadležnosti.

Tvrdi da su pripadnici specijalne policije MUPRS-a spriječili veće incidente, jer su bili u civilu u masi, na što su se odlučili zbog procjene ugroženosti sigurnosti Vučića i time spriječili veći napad na srbijanskog premijera.

Pohvalio je reakciju reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koji je smirio situaciju, nakon što je napadnut Vučić.

Ambasada SAD u BiH izdala saopštenje o napadu na Vučića u Potočarima

Podsjetio je da je MUPRS-a s više od 1.200 policijaca bio angažovan na osiguranju komemoracije i trase do Potočara, dok je unutrašnje osiguranje mezarja i visoke delegacije osiguravala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

On je kazao da ostaje da se vidi ko će biti odgovoran za sve što se desilo danas u Potočarima i da li Direkcija u svom kapacitetu može da osigurava ovakav skup.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je dodao da nakon ovog incidenta, nije zabilježen nijedan drugi na srebreničkom području.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.