Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Dragan Mektić pitao zašto Gordanu Tadić štiti 18 policajaca

mektic – tadic

Iz Ministarstva sigurnosti BiH nisu ni demantirali ni potvrdili ovu informaciju uz obrazloženje da je ona operativnog karaktera. Inače, prema nezvaničnim informacijama na štićene osobe u BiH godišnje se troši između sedam i osam miliona KM

Dragan Mektić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (SDS) u poslaničkom pitanju upućenom Vijeću ministara BiH, odnosno ministru sigurnosti BiH, pitao je „po čijoj procjeni i na osnovu kojih argumenata, saznanja i činjenica je glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH bezbjednost ugrožena do te mjere da je trenutno obezbjeđuje 18 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH?

S. DEGIRMENDŽIĆ

Mektić nije naveo izvor svojih saznanja o tome da glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić štiti čak 18 službenika DKPT-a, a u odgovoru iz Ministarstva sigurnosti nisu niti potvrdili niti demantirali ovu informaciju, jer je ona, kako su naveli, operativnog karaktera.

Zanimljivo je da je Mektić tražio i da mu se za svaku štićenu ličnost poimenično dostavi broj policajaca koji im je dodijeljen kao lično obezbjeđenje i to ukupno po mjestu rada, pokretu i stanovanju .

To je interesantno jer je Mektić u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH bio ministar sigurnosti i trebalo bi mu biti poznato da uvijek kada su parlamentarci upućivali pitanja o troškovima, obimu i drugim detaljima u vezi štićenih osoba da su ti podaci bili tajni.

Stoga je i na njegovo pitanje iz Ministarstva sigurnosti BiH stigao uopšten odgovor koji se očigledno iz godine u godinu samo „kopira“ uz ažurirani datum.

-Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH štiti sljedeće osobe: predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i ministre u vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg oba doma PSBiH , predsjednika Suda BiH i glavnu tužiteljicu BiH. Navedene štićene osobe imaju zaštitu 24 sata dnevno po mjestu rada, stanovanja i u pokretu. DKPT zajedno s policijskim agencijama OSA-om i agencijama za provođenje zakona u BiH prikuplja informacije i saznanja o eventualnoj ugroženosti štićenih osoba te na osnovu toga priprema potrebne mjere obezbjeđenja. Podatke o stepenu i načinu vršenja njihovog osiguranja (broj pripadnika, taktiku, metodiku osiguranja vozila i slično ) Direkcija ne može dostaviti jer su operativnog karaktera – prenijeli su iz Minsiatrstva sigurnosti BiH odgovor DKPT-a na poslaničko pitanje.

Također u odgovoru Mektiću se navodi da je trenutno u proceduri donošenje Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite, te Uputstva o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog obezbjeđenja ličnosti, objekata i imovine.Donošenjem navedenih provedbenih propisa znatno bi se smanjili troškovi obezbjeđenja navedenih štićenih osoba.

Međutim, poznato je da Direkcija godinama upućuje prijedlog nove odluke i uputstva o štićenim osoba i objektima, ali Vijeće ministara BiH ne žuri da se izjasni o tom prijedlogu s kojim je predviđen manji broj osoba koje bi bile štićene i u njemu kako saznaje Fokus nisu obuhvaćeni svi državni ministri kao što je sada slučaj.

Prema nezvaničnim informacijama sada se godišnje na štićene osobe u BiH troši između sedam i osam miliona KM godišnje, a jasno je da je prva kategorija koja obuhvata osiguranje članova Predsjedništva BiH najskuplja

Sramotno je da primjerice policijski službenici DKPT-a, kao i drugi policajci na državnom nivou imaju plate samo oko 680 KM i da im odbijaju ih povećati, a milioni se bacaju na zaštitu političara, koje štite upravo policajci Direkcije.

Prema posljednjem izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH, Direkcija, odnosno policijski službenici Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata u 2019. godini vršili su poslove fizičke i tehničke zaštite 37 štićenih osoba

– Za osam osoba koje su se odrekle neposredne fizičke zaštite vršila se zaštita kroz operativni rad u vidu prikupljanja saznanja i informacija o njihovoj eventualnoj ugroženosti, na osnovu čega se preduzimaju druge operativne mjere i radnje, te sačinjavaju procjene ugroženosti osoba i preduzimanja adekvatnog vida zaštite – naveli su revizori.