Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davidovo ubistvo

Dragičević: Niko od nas neće živ dočekati pravdu; Feraget: Ovo je potpuni sunovrat

Banja Luka: Održana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik entiteta RS Milorad Dodik tuži za klevetu Davora Dragičevića
29.11.2022., Osnovni sud, Banjaluka (BiH) – U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je odrzana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik RS Milorad Dodik tuzi za klevetu Davora Dragicevica, oca Davida Dragicevica koji je stradao pod sumnjivim okolnostima u ozujku 2018. godine. Dragicevic je nazvao Dodika „monstrumom“ koji stoji iza zataskavanja ubistva njegovog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Poručio da neće čekati još 10-20 godina da se riješi slučaj njegovog sina jer postoji previše dokaza

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čiji slučaj ubistva nije riješen ni nakon pet godina, danas je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gdje će biti održan sastanak s postupajućom tužiteljicom u ovom predmetu, a nakon pretresa u Banjoj Luci, tačnije kuće porodice Rađen.

Ogorčeni otac ističe da za njega više ne postoje institucije te da su svi tokom ovih pet godina dobijali konstantna poniženja, a njihov sin nije dobio pravdu, javlja N1.

– Ne mogu dozvoliti da se svjedoci ispituju u PU u Banjaluci, MUP-u gdje su ljude tukli i maltretirali 2018. godine. Da pripadnici zločinačkog MUP-a koji su učestvovali u otmici, mučenju i ubistvu budu prisutni na navodnom pretresu kuće Đorđa Rađena tražeći DNK. I otkud pravo advokatu da bude tu. Ifet Feraget je od samog početka tražio da se prostorije MUP-a vještače, drugo Dacia Duster kojom je izvršena otmica. Treća stavka – Novo groblje gdje je bilo tijelo – zašto se nije vještačilo, uzeli videonadzori da se vidi ko je podmetnuo stvari kod Davida prije obdukcije jer se provalna krađa nije desila, rekao je Dragičević.

Poručio da neće čekati još 10-20 godina da se riješi slučaj njegovog sina jer postoji previše dokaza.

– Neće od nas niko živ dočekati pravdu dok je ovakvog stanja, dok su ovakvi tužioci i sudije. Ovo je sve korumpirano. Iza ubistva moga sina stoji režim RS. Pitat ću danas Ozrenku je li ikada bila na Crkvenoj ili Banjaluci ili iz udobne fotelje istražuje ubistvo? Ovo je smrt vladavine prava u BiH. Institucije BiH i institucije u RS za mene od danas ne postoje. Ako su Dženan Memić i David Dragičević prioriteti kako kažu, šta da očekuju drugi građani, dodao je.

Feraget: Potpuni sunovrat

Advokat Ifet Feraget istakao je kako je “ovo potpuni sunovrat vladavine prava”.

– Ubistvo se tretira na način, prema standardima Evropskog suda, da se Banjaluka i Sarajevo blokiraju, izuzme hiljade videozapisa, osumnjičeni odmah pohapse uključujući i korumpirane policijske službenika MUP-a KS i MUP-a RS, FUP-a, tužioce tužilaštava Banjaluka i KS, ali ja ko profesionalac nemam drugo rješenje nego nastaviti borbu u okviru onoga što sistem pruža. U potpunosti razumijem ogorčenje Davora. Otkud advokat na licu mjesta, ko ga je obavijestio? Pretres se vrši pred dva punoljetna svjedoka, ali ako neko nije osumnjičen nema potrebe da advokat bude prisutan niti daje ovakve izjave, rekao je Feraget.

U Sudu BiH u toku je i iznošenje žalbi u predmetu “Dženan Memić”, a Feraget se nada da će prvostepena presuda biti ukinuta.

– Mislim da svi zajedno imamo previše strpljenja za ovu hobotnicu koja uništava naše živote već 30 godina, poručio je Feraget.