BiH

Prvostepena presuda

Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za ratne zločine u Vlasenici

05/12/2022
Foto: BIRN BiH

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni su optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Presuda je donesena 1. decembra.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda, ova dva predmeta su spojena.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo za BIRN BiH kažu da još nisu dobili pismeni otpravak presude, a nakon što dobiju, odlučit će o žalbi.

Na presudu dozvoljena je mogućnost žalbe.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.