Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragomir Tintor i Mićo Jurišić optuženi za zločine u Prijedoru

BiH

tomasica-genocid-u-prijedoru-nad-bosnjacima
Ekhumirani ostaci iz grobnice Tomašica

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi Dragomir Tintor, zva „Braco“, rođen 1947. godine u Zecovima, općina Prijedor, državljanin BiH i Mićo Jurišić, rođen 1956. godine u Hambarinama, Prijedor, državljanin BiH.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni se terete da su u vremenskom periodu od mjeseca maja do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika Rezervne stanice milicije Tukovi, koja je djelovala u okviru Stanice javne bezbjednosti Prijedor, postupali suprotno odredbama međunarodnog prava te počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, mučenjima, silovanjima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode te drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Posljedice izvršenih djela optuženih su ubistvo 12 civila bošnjačke nacionalnosti, silovanje jedne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, odovođnje preko 8 civila bošnjačke nacionalnosti u logore Keraterem, Trnopolje, Omarska i Manjača, zastrašivanje, fizičko mučenje i nehumano postupanje te progon civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Čarakovo, Hambarine te sa područja cjelokupne općine Prijedor.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 79 svjedoka i vještaka te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.