Drama u Hercegovini: Konvoj sa migrantima zaustavljen i vraćen prema Sarajevu

BiH

konjic migranti
Migranti u Konjicu (Foto: Fokus)

Pet autobusa sa 270 migranata, među kojima je 18-oro djece, koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.

Migrante je zaustavila specijalna policija, a autobusi trenutno stoje na Ivan Sedlu koje je u nadležnosti Kantona Sarajevo, javlja reporter Fokusa.

Prema nezvaničnim informacijama, odluku o zaustavljanju donio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali o tome nema zvanične potvrde.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović nije znao da li postoji odluka Vlade ili MUP-a o zaustavljanju migranata.

U azilantskom centru Salakovac gdje je sve bilo spremno za prijem migranata nemaju nikakvih informacija o zabranama.

Smještaj u Salakovcu bio je pripremljen za migrante

Izvor iz Vlade HNK-a izjavio je Srni da nema zabrana, ali ni bilo kakvih drugih odluka državnih organa, od entiteta, kantona, do grada.

“Nisu ljudi šahovske figure da ih može neko pomjerati kako hoće, bez plana i programa, bez odluka mjerodavnih državnih organa u koordinaciji sa entitetskim, gradskim i kantonalnim organima”, rekao je jedan od članova Vlade.

Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac, rekla je glasnogovornica MUP-a Sarajevskog kantona Suvada Kuldija.

Prema njenim riječima, migranti su se dobrovoljno spakovali i nije bilo nikakvih problema, niti prisile.

Kako je  ranije kazao glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić prema Mostaru jutros je krenuo konvoj autobusa s 269 migranata, među kojima 18-ero djece.