Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba za zgradu CET BAH-a

Drama u Općini Hadžići se nastavlja: Ko vrši pritisak na uposlenike?

ejubović
Foto: Arhiv

Nakon što je načelnik degradirao službenike koji nisu izdali rješenje za zgradu van gabarita, ovih dana u Općini dolazi federalni inspektor Džananović

Slučaj nezakonitog uplanjenja zgrade firme CET BAH u Hadžićima, zbog čega je, između ostalog, protiv načelnika Hamde Ejubovića formiran predmet u Tužilaštvu KS, a čemu je pisao Fokus, dobio je svoj nastavak.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, u Općini Hadžići vrši se pritisak na uposlenike Odjela za katastar kako bi izdali konačno rješenje za uplanjenje zgrade, uprkos činjenici da je Federalna uprava za geodetske poslove 6. juna izdala konačan akt da to nije moguće jer je zgrada izgrađena mimo gabarita, te suprotno odobrenju za građenje.

Fokus otkrio nezakonitosti

Kako smo objavili zbog činjenice da nisu željeli počiniti nezakonitosti načelnik Ejubović je potpisao rješenja o premještanju dva ključna službenika iz Odjela za katastar. Oni su o svemu, osim Tužilaštva KS, upoznali i Ured za borbu protiv korupcije KS gdje su zatražili status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Vijećnik Općinskog vijeća Hadžića Admir Mujanović potvrdio nam je da Zijad Džananović, inspektor Federalne geodetske uprave koji je, kako je kazao, zbog svojih ranijih postupaka također nosi odgovornost za degradiranje dvojice uposlenika i dalje dolazi i u pratnji investitora u Općinu i vrši pritisak na pritisak na ostatak Odjela za katastar da uplane taj objekat,

– On pokazuje elaborat koji nije ovjeren. Uposlenici su odbili. Meni ovo sve djeluje da je ovaj inspektor korumpiran. Upravo je on napravio probleme koje se odnose na ovu zgradu. Da nije radio to što je radio poštovale bi se zakonske procedure. Navodno je obećao načelniku i investitoru da će u roku od 24 sata donijeti rješenje da se objekat uplani. Zvao sam Geodetsku upravu i rekli su mi da imaju konačan stav o tome, da su zdali rješenje i da se objekat ne može uplaniti. Podnijet ću krivičnu prijavu protiv njega u ovom predmetu – kazao je Mujanović.

Stav federalnog inspektora

Prozvani inspektor Džananović u izjavi za naš portal potvrdio je informaciju da je dolazio Općinu Hadžiće, ali, kako je naveo, radi obavljanja svoga posla, odnosno vršenja inspekcijskog nadzora na pismeni zahtjev općinskog načelnika.

– Apsolutna je laž da sam dolazio u pratnji investitora, ali je tačno da je investitor bio pozvan kao stranka u postupku. Svoj posao obavljam krajnje profesionalno i odgovorno i ne dozvoljavam da bilo ko na mene vrši pritisak zbog nekih lokalnih ne raščišćenih računa. Akti koje donesem su podložni preispitivanju u drugostepenom postupku. Rješenje koje je poništila Federalna uprava se odnosi na upravni postupak, a ne na inspekcijski nadzor, i koliko mije poznato isto je poništeno po žalbi investitora – rekao je Džananović.

cet bah hadzici
Foto: Screenshot
Zgrade Cet Bah u Hadžićima

Inače, iz kabineta Općine Hadžići se do danas na upit Fokusa nisu očitovali. Iz firme CET BAH ranije su za naš portal kazali da su dobili upotrebnu dozvolu i dijelom rješenje bez suterenskog dijela, te da čekaju novu odluku Općine nakon akta Federalne uprave za geodetske poslove.

Kako smo objavili, protiv Ejubovića se u Tužilaštvu KS vodi nekoliko predmeta, između ostalog i zbog nezakonitog otpuštanja službenika.