Upozorenje zbog termoelektrane

Dramatično pismo međunarodnih ekologa Nikšiću zbog velikog zagađenja u Tuzli

Foto: Fena/EPBiH
Međunarodni ekolozi uputili dramatično pismo Nikšiću zbog zagađenja u Tuzli

Poremećeni su tokovi rijeka, djeca oboljevaju od astme i bronhitisa. Više od 1.300 slučajeva prerane smrti godišnje zbog zagađenja zraka

FIAN International, međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi u saradnji sa Udruženjem Aarhus Centar u BiH uputila je pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću u kojem ga upozorava na katastrofalan utjecaj termoelektrana na ugalj na životnu sredinu, ali i ljudska prava u BiH.

U pismu upućenom federalnom premijeru posebno skreću pažnju na tuzlansko područje, gdje su, kako tvrde, kontaminirana voda i usjevi.

-Zagađenje je izazvano termoelektranama na ugalj, a glavni je uzrok respiratornih bolesti, alergija, raznih vrsta karcinoma i drugih teških zdravstvenih posljedica.

Tuzla ima najveću površinu u zemlji koja je kontaminirana eksploatacijom uglja, a gdje je degradirano 4.400 hektara zemljišta i 4.417 hektara šumske vegetacije. Termoelektrana Tuzla – izgrađena između 1959. i 1978. godine kojom upravlja Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) u javnom vlasništvu – glavni je izvor zagađenja zraka u BiH – upozoravaju iz ove međunarodne organizacije.

U pismu detaljiziraju da su poremećeni tokovi rijeke Spreča i Šikuljačke rijeke, gdje je potrebno dislocirati čak 20 sela. Četiri bloka Termoelektrane Tuzla, kako ističu, sagorijevaju 3,3 miliona tona uglja godišnje što ih čini glavnim uzrokom zagađenja zraka u BiH.

Reakcija vlasti nije adekvatna

Nadalje, ističu da više od 1.300 slučajeva prerane smrti u Tuzli mogu se pripisati zagađenjem zraka. Navode i da su mnoga djeca pogođena bolestima poput astme i bronhitisa. Uprkos svemu ovome, naglašavaju, i dalje se se diskutuje o novom bloku gdje je potpisan ugovor s kineskim investitorima. Sudbina odluka koje su donesene u prošlosti i dalje još nije jasna.

Podsjećaju i da vlasti nisu adekvatno reagovale na uzroke zagađenja zraka i devastaciju prirodnih resursa, iako je BiH obavezna slijediti UN-ovu rezoluciju koja nalaže čist, zdrav i održiv okoliš kao i mnoge druge sporazume.

Tako se u pismu od Nikšića traži da osigura izradu i implementaciju mjera kojim bi se prevenirale negativne posljedice eksploatacije uglja, kao i niz drugih mjera koje možete pročitati u pismu na ovom LINKU.