Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasnost od poplava

Drina raste: Pod vodom popularno izletište, službe u pripravnosti

drina vodostaj
Drina prijeti / FOTO: Nermin Brajlović / avaz.ba

U jednom dijelu stare gradske jezgre Mostara, kod hotela “Ruža” došlo je do izlijevanja Radobolje iz korita, pa je tim dijelom do džamije Tabačica i dalje prema Starom mostu pješacima otežano kretanje

Vodostaj rijeke Drine raste, a voda se izlila na par nezaštićenih lokacija, koje se u vrijeme visokog vodostaja često nađu pod vodom.

Nekoliko kilometara uzvodno od Goražda pod vodom je popularno izletište u Zupčićima.

Na ušću Koline u Drinu u Ustikolini ponovo je poplavljen dio kompleksa restorana “Baša” sa bazenom i igraonicom za djecu.

– U odnosu na sinoć nivo Drine je sada za oko 2,3 metara već, ali još ne prijeti opasnost. Bistrica se u jednom dijelu bila izlila, ali se povukla. Hrčavka je bila poplavila dio puta prema selu Zamršten. Uglavnom, pred nama je ključna noć – kazao je za “Dnevni avaz” Miloš Jakić šef Službe civilne zaštite općine Foča.

U Foči traju pripreme za val koji se očekuje tokom noći, a sve lokalne zajednice Gornjeg Podrinja ranije su izdale upozorenja građanima da budu na oprezu, zaštite imovinu blizu obala i da u kritičnom razdoblju ne prilaze obalama.

Upozorenje stanovništvu

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo navodi u saopćenju za javnost da je trenutno vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice).

– Na svim hidrološkim stanicama u Kantonu Sarajevo bilježi se opadanje vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo. Usljed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac. Nove padavine, prognozirane za večernje sate, mogle bi usporiti tendenciju opadanja i izazvati novi porast vodostaja – navodi se.

Upozoravaju stanovništvo i privredne subjekte, koji se nalaze u blizini vodotoka, na pojačan oprez. Službe civilne zaštite na pripravnost, u slučaju pogoršanja situacije, naročito na već poplavljenim područjima na lokalitetu Rajlovca.

Kako navode, za srednji i donji dio sliva rijeke Bosne bilježi se porast vodostaja na nizvodnim stanicama na rijeci Bosni, uslijed dotoka s gornjeg dijela sliva. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Visoko na Bosni i HS Maglaj. Očekuje se stabilno hidrološko stanje na tom području.

U poslijepodnevnim satima zabilježen je blagi porast vodostaja, na većini hidroloških stanica na Uni i Sani, u prosjeku 3 cm po satu. Prema rezultatima prognoznih sistema, u večernjim satima očekuje se dostizanje vrha vodnih valova te nakon toga stabilizacija vodostaja na svim stanicama.

– Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama obzirom na moguće povećanje dubina i brzina toka vode u rijekama te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama. Na osnovu toga stanovništvo bi bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite, u cilju smanjena i preduprjeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra – navodi se u informaciji AVP Sava o trenutnom stanju vodostaja, na osnovu analize zabilježenih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu (automatske vodomjerne stanice) na vodnom području rijeke Save.

Voda stigla do kuća kod Gacka

Rijeka Đeropa izlila se u selu Fojnica kod Gacka i ugrozila brojne stambene objekte.

Voda je ušla u dvije kuće, te šest pomoćnih objekata i podrumskih prostorija. Reakcijom gatačkih vatrogasaca i civilne zaštite spriječena je veća materijalna šteta.

Do ranih poslijepodnevnih sati bio je zatvoren put Nevesinje-Gacko zbog izlijevanja rijeke Zalomke.

U Konjicu se sitaucija stabilizuje

U Konjicu je, u odnosu na noć i jutro, kada su obilne padavine izazvale velike probleme, stanje zadovoljavajuće. Prema informacijama iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo, ekipe su na terenu, a uspostavlja se i putna komunikacija prema Glavatičevu.

Na hidrološkoj stanici Glavatičevo vostaj Neretve jutros u devet sati je iznosio 258 centimetara, dok je trenutno stanje 222 centimetra.

Nurković je pojasnio da u vezi situacije u Konjicu nije došlo do izlijevanja korita rijeke Neretve, već zbog bujičnih tokova.

– U Konjicu se stanje smiruje, međutim, na rijeci Trebižat na području Ljubuškog smo proglasili i redovne i vanredne mjere odbrane od poplava. Na hidrološkoj stanici Humac jutros je vodostaj iznosio 347 centimetara, a kada je preko 330 centimetara, proglašavamo vanredne mjere, budući da su na 280 redovne. Postavljene su vreće s pijeskom na najkritičnijim mjestima, na terenu su službe CZ, GSS-a, “Parkova”, a trenutno stanje je pod kontrolom i vodostaj je u laganom padu – izjavio je za Anel Nurković, rukovodilac Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

U Mostaru zadovoljavajuće

U Mostaru je stanje zadovoljavajuće. Na hidrolološkoj stanici Carinski mosta vodostaj Neretve jutros je iznosio 830 centimetara, a trenutno je 796 centimetara.

U jednom dijelu stare gradske jezgre, kod hotela “Ruža” došlo je do izlijevanja Radobolje iz korita, pa je tim dijelom do džamije Tabačica i dalje prema Starom mostu pješacima otežano kretanje.