Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drina u Foči u opadanju, očekuje se novi talas

BiH

vodostaj

Vodostaji Drine i Lima u Republici Srpskoj su u opadanju nakon jučerašnjeg naglog porasta, zbog obilnih padavina na teritoriji Crne Gore.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a jutros je potvrđeno da su vodostaji ostalih rijeka u RS-u u normalnim granicama.

Iz fočanske Civilne zaštite su potvrdili da je vodostaj Drine opao gotovo za metar, ali da će u narednim satima sa dolaskom novog talasa ponovo porasti.

Do pada vodostaja je došlo nakon što je Hidroelektrana „Mratinje“ na rijeci Pivi sinoć zaustavila turbine, ali danas ponovo rade i u toku dana se može očekivati novi vodni talas.

Sinoć je voda došla do same ivice fočanskog „Akva parka“, a više rafting kampova na Bastasima i na Tari je potopljeno, kao i kamp u Patkovini, nizvodno od Foče.

Općinska vlast je alarmirala sve republičke i državne institucije, kao i nadležne u Crnoj Gori, tražeći da se zaustavi rad hidroelektrane „Mratinje“, što je sinoć i učinjeno.

Meteorolozi za danas predviđaju snježne padavine u planinama na zapadu, istoku i u centralnom pojasu.

Prijepodne padavine slabe na jugozapadu, zapadu i sjeveru, mjestimično i prestaju, a slab snijeg će padati od centralnih planinskih predjela i na istoku uz malo povećanje snježnog pokrivača.

Očekuje se popodne smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu, zapada i jugu, a promjenljivo do pretežno oblačno u ostalim predjelima uz ponegdje slab snijeg na planinama na istoku.