BiH

ukupno 90 zaraženih

Drljević: U izolatoriju 20 pacijenata, danas dolazi 14 novozaraženih iz Maglaja

18/04/2020

- Tamošnji klaster vezan je za firmu H-M Promet pa će biti potrebno uraditi više testiranja. Treba otkriti sve kontakte, što nije lak zadatak, ali ovi nam podaci govore da to uspješno rade - smatra Drljević

Općina Maglaj trenutno je najveće žarište koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu- potvrdio je Feni ministar zdravstva Adnan Jupić.

Nakon što su sinoć potvrđeni pozitivni testovi kod 14 osoba, Maglaj je, za nešto više od sedam dana od otkrivenog prvog slučaja zaraze, sa 35 pozitivnih već nadmašio i Zenicu, koja ima 26 zaraženih, a u kojoj su 9. marta otkriveni i prvi slučajevi zaraze u ZDK-u. Ukupno je do sada u ZDK-u evidentirano 90 zaraženih.

– Maglaj jeste veliko žarište, ali to je tako, poput i Tuzle, u sredinama u kojima se kasnije otkrije zaraza. Nije bilo ni realno da nema zaraženih u Maglaju, a da ima u svim gradovima iz njihovog okruženja.

Međutim, situacija je pod kontrolom i svih 14 novozaraženih će danas biti smješteno u izolatoriju Kantonlne bolnice u Zenici (KBZ)- najavljuje Jupić.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević napominje kako je novih 14 pozitivnih otkriveno na samo 18 testiranih uzoraka.

-To nam govori da se na stručan način rukovodi te da su stručna lica odredila osobe koje treba testirati. Uostalom, oni su ukupno do sada testirali 70-ak osoba.

Na terenu se, kao podrška kolegama iz Maglaja, nalazi i kantonalni epidemiolog iz Instituta za sigurnost hrane Zenica Alis Kozica, kojeg smo prilikom obilaska već zatekli u Maglaju. Direktor tamošnjeg Doma zdravlja također je sposoban i čovjek, koji djeluje na terenu i vjerujem da će uspješno odgovoriti zadatku – ističe Drljević.

Najavljuje da će biti još testiranja u tom gradu, a vjerovatno i novozaraženih, ali da je situacija pod kontrolom te da nema razloga za paniku.

– Tamošnji klaster vezan je za firmu H-M Promet pa će biti potrebno uraditi više testiranja. Treba otkriti sve kontakte, što nije lak zadatak, ali ovi nam podaci govore da to uspješno rade – smatra Drljević.

Ohrabrujuća je i vijest da je jedini pacijent koji je u KBZ-u bio na respiratoru, sinoć skinut sa aparata.

-On je, naravno, pod stalnom kontrolom naših ljekara te ako bude potrebe ponovo će biti priključen. Ali, to je svakako dobar znak. To nam je drugi pacijent kojeg smo uspjeli skinuti sa respiratora.

Trenutno na kiseoničkoj podršci imamo pet – šest pacijenata, ali svi su stabilni. Na bolničkom odjelu imamo 20-ak pacijenata, od kojih su neki na terapiji za koronavirus za koju smo se opredjelili. U našem izolatoriju imamo 25, a danas će im se priključiti i 14 zaraženih iz Maglaja – napominje Drljević.

Dodaje kako je i beba iz Zavidovića, stara samo 40 dana, a koja je sinoć hospitalizirana, dobro te pod nadzorom pedijatara KBZ-a.

-Njeni su roditelji na prvim testiranjima bili negativni, ali bit će još testirani. Vjerovatno će novi testovi pokazati zarazu i kod nekog od njih dvoje. S obzirom da se radi o poznatom klasteru iz Zavidovića, moguće je da je neko bebu grlio, ljubio…- objašnjava Drljević zbog čega je moguće da beba bude pozitivna, a njeni roditelji negativni.

Drljević napominje da je do sada u ZDK-u ozdravilo 15 zaraženih od koronavirusa te da su i jučer na kućno liječenje otpustili jednu osobu. ZDK, podsjeća, još uvijek nema nijedan smrtni slučaj od koronavirusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.