BiH

Dronjić predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a

01/09/2018

Novoimenovani ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Ivica Dronjić jučer je na svečanoj ceremoniji u sjedištu UN-a u New Yorku predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-u Antóniu Guterresu, čime je zvanično postao stalni predstavnik BiH pri toj organizaciji.

Dronjić je Guterresu prenio pozdrave i najbolje želje sva tri člana Predsjedništva BiH i njihovo opredjeljenje za trajni doprinos međunarodnom miru i prosperitetu uz poštivanje Povelje UN i međunarodnog suvereniteta svih zemalja članica.

Istakao je svoje osobno opredjeljenje da poveća eksponiranost Bosne i Hercegovine u UN-u, posebno u mirovnim operacijama, razoružanju i preventivnoj diplomaciji, kao i u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u UN-ovom programu održivog razvoja (SDG).

Guterres čestitao je ambasadoru Dronjiću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu. Naglasio je svoje osobno zadovoljstvo što je akreditirao jednog iskusnog diplomatu od karijere koji dobro poznaje sistem UN-a, kao i uvjerenost da će Dronjić biti dostojan predstavnik svoje zemlje i da će dati značajan obol radu te organizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.