Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK

Druga osoba izliječena od koronavirusa u Goraždu

Kantonalna_bolnica_Gorazde_trijaza (1)

Podsjetila je da su posljednja dva slučaja infekcije koronavirusom, u petak potvrđena kod uposlenika Kantonalne bolnice Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde još jedna osoba izliječena je od koronavirusa – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

– To je druga izliječena osoba u ovom kantonu, od momenta pojave koronavirusa na ovom području. Trenutno imamo osam pozitivnih, 74 osobe su u samoizolaciji, dok je izašlo njih 201 – pojasnila je dr. Bičo.

Podsjetila je da su posljednja dva slučaja infekcije koronavirusom, u petak potvrđena kod uposlenika Kantonalne bolnice Goražde.

– Inficirana su dva RTG inžinjera koji za sada nemaju nikave simptome, dobrog su općeg stanja i od jučer, kad smo saznali rezultate, oni su u kućnoj izolaciji. Zdravstveni radnici su zaista rizična kategorija jer pružaju usluge pacijentima, uključujući i one koji su inficirani. Ne možemo pretpostvaiti kako je došlo do infekcije jer oni su prilikom obavljanja svog posla imali zaštitnu opremu ali su zaraženi, jer su snimali pacijenticu koja je bila pozitivna na koronavirus – istakla je Bičo.

Navela je da se danas obavlja veći broj testiranja kontakata inficiranih uposlenika bolnice.

– Od jutros smo poduzeli mjere vezane za njihove kontakte, danas se vrše brojna testiranja i do sada su uzeti uzorci od 28 zdravstvenih radnika. Obzirom da se znalo da je pacijentica bila pozitivna, u bolnici su provedene sve procedure i mjere zaštite. Pacijentica nije ulazila u bilo koji odjel osim trijažnog centra i snimala je pluća u dijelu koji je samo predviđen za te pacijente, tako da ne možemo reći da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu. Sutra očekujemo rezultate kada ćemo imati više informacija – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Podsjetila je da su jutros rezultati svih 19 u petak testiranih osoba negativni te istakla da postoji lokalna transmisija virusa i da se testiraju svi sumnjivi pacijenti, koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe.