Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mircea Geoana

Drugi čovjek NATO-a: Ono što se dešava u BiH bitno je za cijelu Evropu

Foto: Amer Kajmović/FENA

Izrazio je zadovoljstvo što je u Bosni i Hercegovini sa sjevernoatlantskim saveznicima, odnosno 31 zemljom članicom i Švedskom, koja će biti 32. članica najmoćnijeg saveza u historiji

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana kazao je danas u Sarajevu da je ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno za sigurnost zapadnog Balkana, ali za sve u Evropi te da NATO značajno pomaže suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je blizak partner. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i njenim implikacijama za stabilnost u regionu – kazao je on na pres-konferenciji nakon susreta sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Predanost reformama

Izrazio je zadovoljstvo što je u Bosni i Hercegovini sa sjevernoatlantskim saveznicima, odnosno 31 zemljom članicom i Švedskom, koja će biti 32. članica najmoćnijeg saveza u historiji.

– Sve secesionističke političke retorika podjela potkopavaju stabilnost i kulturu reformi. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da se čuva jedinstvo i zaštite državne institucije – kazao je Geoana.

Poručio je Kokanoviću da uviđa njegovu predanost reformama i članstvu u Evropsku uniju (EU).

Foto: Amer Kajmović/FENA

– NATO je posvećen vašoj zemlji već godinama. Podržava vaše reformističke napore. Pomažemo ojačati vašu sposobnost upravljanja vanjskim situacijama, kibernetičkom sigurnost i borbu protiv terorizma. Te reforme čine Bosnu i Hercegovinu otpornom i sigurnom – kazao je.

Naglasio je da cijeni doprinos koji Bosna i Hercegovina daje NATO-u, posebno se referirajući na učešće BiH u operacijama u Afganistanu.

– Sada ste spremi da na drugom nivou učestvujete u našim zajedničkim nastojanjima. Drago mi je da je vaša borbena grupa lake pješadije certificirana na najvišem nivou i da je sprema za učešće u operacijama. Spremi smo da nastavimo sa političkim dijalogom i da ojačamo našu saradnju – istakao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

NATO zagovornik suvereniteta i integriteta BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da je osnovna poruka današnjeg sastanka vrlo jasna, a to je da je NATO nepokolebljivi zagovornik suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Foto: Amer Kajmović/FENA

– Poruka nije samo upućena onima u Bosni i Hercegovini koji žive i sanjaju neke drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju ugroziti ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu – poručio je Konaković.

Istakao je da je posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO-a veoma važna za BiH u trenutnim dinamičnim i izazovnim političkim i sigurnosnim okolnostima u Evropi.

– Da budem potpuno jasan, danas se u BiH, u njenom glavnom gradu, kompletno sjedište NATO-a preselilo na 48 sati, i kada bi NATO trebalo donijeti neku važnu odluku, to bi danas moglo biti izvršeno samo u Sarajevu – kazao je šef bh. diplomatije.

BiH kredibilan partner

Tvrdi da su veoma važne poruke i snažna podrška odbrambenim snagama i snažna podrška misiji Evropske unije ALTHEA.

Foto: Amer Kajmović/FENA

– Biti dio te kolektivne sigurnosti koju garantira najjači vojnopolitički savez daje nam mogućnost da se bolje pripremimo za svaku vrstu bilo kakvi sigurnosni izazova – naglasio je.

Konaković je istakao da se BiH pokazala kao kredibilan partner jer je učestvovala u operacijama u Afganistanu te pokazala određeni stepen spremnosti za tu vrstu saradnje.

– Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji domaćih institucija i NATO-a. Naredni veliki NATO simpozij “Partnership 360” bi trebalo biti održan u zadnjem kvartalu ove godine, što još jednom potvrđuje opredijeljenost i spremnost na zajedničku saradnju – zaključio je Konaković.

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak održan je sa članovima Predsjedništva BiH.