Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Drugi slučaj u BiH: Silovatelj žrtvi mora platiti 30.000 KM odštete

29/06/2015

Sud BiH osudio je Slavka Savića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na osam godina zatvora zbog silovanja jedne ženske osobe u Vogošći 1993. Godine, javio je BIRN.

Presudom Saviću naloženo je i to da svjedokinji A zbog naknade nematerijalne štete isplati 30.000 maraka.

Ovo je drugi slučaj pred Sudom BiH u kojem okrivljeni, uz zatvorsku kaznu, žrtvi mora isplatiti i novčanu kaznu.

Nekoliko dana ranije Sud BiH je u predmetu Bosiljko Marković i drugi po prvi put u svojoj historiji presudio da počinioci krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, silovanje, moraju platiti žrtvi odštetu. U ovom slučaju radilo se o 26.500 KM.

Sud BiH danas je Savića proglasio krivim da je uz prijetnju oružjem dva puta ispred porodične kuće odveo zaštićenu svjedokinju na stanicu Krivoglavci u Semizovcu (općina Vogošća), naredivši joj da se skine i oralno ga zadovoljava, a zatim je silovao u svom automobilu.

Vijeće je uvjerenja o krivici optuženog utemeljilo na iskazu zaštićene svjedokinje A, koji je detaljan i uvjerljiv. Svjedokinja A je iskreno opisala oba incidenta silovanja na koje je optuženi natjerao – kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća, Mira Smajlović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi NAP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.