Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugo zasjedanje Komisije za referendum u RS-u

BiH

narodna-skupstina-rs-abc

Druga sjednica Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru, kao danu tog entiteta, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Na prvoj sjednici usvojena je odluka o izgledu glasačkog listića te pripremljen finansijski plan o troškovima referenduma, koji bi trebalo da iznose oko 1.425.300 KM.

Od Centralne izborne komisije BiH zatražen je konačni birački spisak kako bi izjašnjavanje građana moglo biti provedeno.

O referendumu u RS-u, kako je najavio visoki predstavnik Valentin Inzko, sutra će raspravljati članice Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC).

Bošnjački zvaničnici su još ranije pozvali PIC i Inzka da spriječe antidejtonsko i antiustvano djelovanje srpskih zvaničnika.

Nakon što je još prošle godine Ustavni sud BiH odlučio da je neustavan 9. januara, Dan RS-a, srpski poslanici u Narodnoj skupštini donijeli su 15. jula ove godine odluku o raspisivanju referenduma i oformili komisiju za njegovo provođenje.

Referendum je zakazan za 25. septembar, a građani bi trebalo da odgovore na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?“.