Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

26. izdanje

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za prethodnu godinu

sisic-novinari

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobio je Almedin Šišić. Glavni urednik Inforadara Almedin Šišić je dugogodišnji urednik i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom

Društvo novinara BiH večeras je u Bihaću dodijelilo 26. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu.

Nagrada „Novinar godine 2021.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Centru za istraživačko novinarstvo – CIN.

– CIN je osnovan 2004. godine, kao prvi istraživački medij u regionu. Od početka su nastojali u bh. novinarstvo uvesti i visoke standarde profesije, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkom retorikom i neprofesionalnim motivima. Bave se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruže provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje. Fokus rada CIN-a su organizovani kriminal i korupcija koji godinama negativno utiču na život stanovnika BiH“, stoji, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Nagrada za životno djelo uručena je Ratku Orozoviću. Ratko Orozović je novinar, kazališni kritičar, pisac, režiser, scenarist koji ove godine obilježava 78 godina života i 58 godina umjetničkog stvaralaštva. Bio je dugogodišnji član Društva novinara Bosne i Hercegovine. Napisao je preko 1.000 pozorišnih, književnih i filmskih kritika. Autor je brojnih tv serijala, nagrađivan za filmsku kritiku kao i za poeziju i satiru.

Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je Al Jazeeri Balkans. Program ove televizije je program kojem gledaoci vjeruju i u kojem mogu dobiti pravovremeno sve bitne informacije, provjerene i objektivne. Vijesti i reportaže Al Jazeere Balkans stekle su na ovim prostorima ogromno povjerenje gledalaca koje raste iz dana u dan. Sve bitne događaje u BiH ali i svijetu, kroz profesionalan i objektivan pristup, plasirali su pravovremeno i na način koji ne ostavlja sumnje.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobio je Almedin Šišić. Glavni urednik Inforadara Almedin Šišić je dugogodišnji urednik i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Iza Šišića je veliko novinarsko i uredničko iskustvo sakupljano kroz više od desetak redakcija u kojima je radio od rata do danas. Ono čime se posebno ponosi jeste da je tokom svih ovih godina bio i ostao novinar bez mrlje u karijeri.

To je svakako još jedna od prepoznatljivosti Inforadara jer su to uspjeli uz poštivanje najviših standarda nezavisnog i profesionalnog novinarstva. Mnogo je iza njih istraživačkih tekstova koji su imali zapažen odjek te su nakon nekih od njih policijske strukture i tužilaštva pokretali istrage.

Radio novinar godine, prema odluci žirija DN BiH je Gorica Bukić, radio USK-a. Gorica Bukić je dugogodišnja novinarka, urednica, potom i direktorica Radija Unskosanskog kantona. U svom poslu, Gorica je uvijek bila i ostala istinski profesionalac i nikada nije ustuknula pred problemima kada je u pitanju bila objava istine. Gorica Bukić se novinarstvom bavi već 33 godine.

Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Hasanu Arnautoviću, kamermanu iz Bihaća i portalu „Gerila“ iz Banja Luke.

Zahvalnice za podršku radu u organizaciji oovogodišnje manifestacije dodijeljene su premijeru USK-a Mustafi Ružniću, Šuhretu Fazliću,gradonačelniku Bihaća, Nerminu Ogreševiću, gradonačelniku Cazina, Arminu Halitoviću, gradonačelniku Bosanske Krupe,Farisu Hasanbegoviću, načelniku općine Sanski Most, Nedžadu Zukanoviću, načelniku općine Ključ te gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i ministru u Vladi SBK-a Amiru Šečiboviću, saopćio je Upravni odbor Društva novinara BiH.