priveli novinara

Društvo novinara BiH osuđuje postupak policije u Brodu

drustvo novinara

Napad na novinare i sprečavanje da obavljaju nesmetano svoj posao je napad na slobodu riječi i demokratiju, poručili su iz Društva novinara BiH

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osuđuje postupak policije u Brodu koja je privela Vahidina Mujagića, dopisnika O kanala iz Tuzle koji je snimao gasovod u tom mjestu te najavila da će mu biti izdat prekršajni nalog ukoliko ne dostavi dozvolu Rafinerije nafte Brod za snimanje.

– Kolega Mujagić nije bio u krugu Rafinerije nafte Brod kada je priveden. Njihovi zaštitari su ga opkolili, pokušali izuzeti snimke, a kada je on odbio da preda snimke, pozvali su policiju koja ga je privela.

Kolege sa O kanala su nas izvjestile da su prije nekoliko dana imali snimke postavljene gasovodne cijevi ispod korita rijeke Save na području između Slavonskog Broda u Hrvatskoj i Rafinerije nafte u Brodu u BiH i da niko nije pravio probleme zbog toga ni njima niti onima koji su ih snimali – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Napad na novinare i sprečavanje da obavljaju nesmetano svoj posao je napad na slobodu riječi i demokratiju, poručili su iz Društva novinara BiH.