Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udar na novinarku fokusa

Društvo novinara BiH: Pritisci na novinare koji otkrivaju afere

Skoplje-mediji

Društvo novinara BiH u saopćenju navodi da od organa za provođenje zakona očekuje da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih za nove pritiske na novinare

Društvo novinara BiH saopćilo je danas da se pritisci na novinare koji su zaslužni za otkrivajnje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa nastavljaju.

– Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere „Respiratori“. Naime, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za kolegicu Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već „naručeno novinarstvo“ – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se „u izvrnutom sistemu vrijednosti kojem svakodnevno svjedočimo, došlo do toga da je upiranje prstom u nezakonite radnje u doba najveće krize s kojom se susrela zemlja nešto što je lažno i naručeno, a da je poželjno braniti počinioce sumnjivih radnji“.

Društvo novinara BiH u saopćenju navodi da od organa za provođenje zakona očekuje da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih za nove pritiske na novinare.