ministar zdravstva ks

Društvo novinara BiH uputilo oštar javni protest Harisu Vraniću zbog njegove izjave

haris vranić

U apelu upućenom i kantonalnim nivoima vlasti, naglašeno je da “Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u državi, apeluje da prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, uvrstite medijske radnike (novinare, snimatelje, montažere, i dr.) u grupu iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva”

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) upućuje oštar javni protest ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću zbog njegove izjave da “novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19”. To tim prije što je od izbijanja pandemije veliki broj kolega obolio a neki su preminuli radeći svoj posao, saopćeno je iz tog udruženja.

– Društvo novinara Bosne i Hercegovine je već početkom ove godine kontaktiralo sve nivoe vlasti zbog omogućavanja medijskim radnicima prava na adekvatnu medicinsku zaštitu – vakcinaciju, a protiv oboljenja COVID-19. Od tada, ovom apelu su se odazvali Republika Srpska (25. januara) i Brčko Distrikt (16. februara) te reagirali na zahtjev DNBiH i ekspresno donijeli odluku o uvrštavanju medijskih radnika (novinara, snimatelja, montažera itd.) u prioritete za dobijanje vakcina protiv COVID-19. Prvi kanton koji je donio ovakvu odluku je Zeničko-dobojski, i to 23. marta – citat je iz saopćenja.

U apelu upućenom i kantonalnim nivoima vlasti, naglašeno je da “Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u državi, apeluje da prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, uvrstite medijske radnike (novinare, snimatelje, montažere, i dr.) u grupu iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva”.

– Upravo sve rečeno je dovoljno, a da bi istup ministra zdravstva KS Harisa Vranića bio više nego začuđujući. Za žaljenje je ako ministra zdravstva ili Vladu KS trebamo podsjećati na ulogu i značaj novinara i medija u informiranju javnosti o pitanjima od javnog interesa čiji je segment i javno zdravlje građana. U istom danu u kojem je vijest da je u izvještaju State Departmenta o medijskim slobodama u BiH “Zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući brojne prijetnje smrću novinarima i medijima, nastavili su se tokom godine, bez sistematskog institucionalnog odgovora. Brojne restriktivne mjere uvedene za suzbijanje pandemije u nekim su slučajevima zloupotrijebljene kako bi se ograničio pristup informacijama” (Sarajevo, 31.03.2021.), dobivamo informaciju od ministra Vranića da su “novinari kategorija koja ne spade u prioritete”. Poražavajuće je ograničiti kretanje medijskih radnika, a prvenstveno novinara, u procesu demokratizacije društva – navodi također u saopćenju Društvo novinara BiH.

Upravo je to osnova koju su prepoznale vlasti širom svijeta, ističe dalje Društvo novinara BiH, te navodi da je Međunarodna federacija novinara pozvala sve vlade u svijetu da novinari budu u prioritetu pri vakcinaciji, kao i da je Američki Centar za kontrolu bolesti uključio novinare u prioritetne radnike.

– Uz nadu da Bosna i Hercegovina ili Federacija Bosne i Hercegovine ili Kanton Sarajevo mogu pratiti preporuke krovnih novinarskih i naučnih asocijacija, još jednom apelujemo da poruke koje odlaze u javnost moraju biti donesene na osnovu stručnih, potvrđenih iskustava i ponašanja – navodi Upravni odbor Društva novinara BiH.