Glamoč

Drva istovarili na stećke iz trećeg vijeka: “To je bezazleno, dešavaju se i gore stvari”

glamoc

“Drva su stigla u poslijepodnevnim satima, kad su radnici već bili otišli kući. Na osnovu otpremnice, čovjek koji je dotjerao drva je nehajno i vjerovatno bez loše namjere istovario palete na stećke”

Kulturno-obrazovnoj ustanovi Narodni univerzitet Glamoč prije više od dvadeset dana stigla su drva za ogrjev, a palete sa okorcima, usljed nebrige pojedinaca, istovarene su, ni manje ni više, nego na stećke, koji su izloženi ispred ove ustanove, a koji datiraju iz rimskog i srednjovjekovnog perioda, pišu Nezavisne.

Ovu informaciju potvrdila je Milka Đukić, kustos Muzeja Republike Srpske, a kako saznajemo, drva se još nalaze kraj rimskih spomenika koji datiraju iz 3. do 4. vijeka, te pored srednjovjekovnih mramornih iz 14. vijeka.

“Usljed nebrige lokalne zajednice došlo je do devastiranja tih spomenika koji su od značaja. Spomenici potiču sa višeslojnih arheoloških nalazišta, imaju izuzetan kulturno-istorijski značaj, kao lokaliteti na kojima se nadovezuju materijalni tragovi više kultura. Kao arheološki nedovoljno istraženi lokaliteti, izazivaju interesovanje naučnoistraživačke javnosti u pogledu rasvjetljavanja istorijski nedovoljno poznatih događaja na ovom prostoru i njihovu uzročno-posljedičnu vezu na dalji razvoj opštine Glamoč”, kazala je Milka Đukić.

Ona tvrdi da su stručni ljudi iz Muzeja Republike Srpske voljni da pruže pomoć kako bi se formirala zavičajna zbirka u Narodnom univerzitetu Glamoč.

“Treba obezbijediti uslove za formiranje zavičajne arheološke zbirke, koja bi služila za očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa sa područja Glamoča i prezentaciji kulturnog nasljeđa toga područja. Izgradnjom muzeja – zavičajne zbirke i lapidarijuma, objekata za edukaciju i turističkih objekata, stvorila bi se mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, kojima bi se promovisale muzejske, edukativne i turističke aktivnosti na tom području”, riječi su Đukićeve.

Umjesto zavičajne zbirke, međutim, ispred Narodnog univerziteta danas se nalaze palete sa okorcima za ogrev, a zašto je to tako, za “Nezavisne” je govorio Živko Majstorović, vršilac dužnosti direktora ustanove o kojoj je riječ.

“Drva su naručena za Narodni univerzitet, a pošto smo ove godine uveli centralno grijanje, stigla je znatno veća količina nego što je uobičajeno. Drva su stigla u poslijepodnevnim satima, kad su radnici već bili otišli kući. Na osnovu otpremnice, čovjek koji je dotjerao drva je nehajno i vjerovatno bez loše namjere istovario palete na stećke”, kazao je Majstorović. On tvrdi da su drva ispilana i sklonjena sa stećaka.

“Istina je da su drva tu dvadesetak dana, ali su ispilana i sklonjena sa stećaka. Nisu još unesena, ali su sklonjena. To je sticaj okolnosti, a što je najvažnije, nijedan stećak nije oštećen. To što je urađeno, toliko je bezazleno i prošlo je bez oštećenja, a mnogo gore stvari dešavaju se ovdje”, ističe Majstorović.

Koje su to gore stvari, Majstorović nije naveo. Poznato je samo da opština Glamoč trpi velike posljedice ratnih dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, a one su posebno uočljive u kvalitetu društvenog i kulturnog života.

“Te posljedice uočljive su, kako na propadanju kulturno-istorijskog nasljeđa, tako i na komunikaciji između etničkih grupa. Zbog posljedica ratnih razaranja, ekonomski nerazvijene opštine i niskog životnog standarda građana, veliko bogatstvo kulturnih i materijalnih dobara je rasuto na više lokacija. Ono je nevalorizovano i nezaštićeno te prepušteno propadanju. Značajan faktor u ovim uslovima je zajednička istorija i kultura življenja, koja se ogleda u materijalnim ostacima pogodnim za formiranje arheološke zbirke. Zadivljujući je broj arheoloških spomenika kulture na malom prostoru Glamoča, a koji su sada dio pejzaža i svakodnevice”, zaključuje Milka Đukić.