Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH

Drvar je oduvijek bio bosanskohercegovački a nikada samo srpski

drvar-panorama-2

SDPBiH zahtijeva hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića, a ukoliko to ne uradi pozivaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Srbiji, u kome traži objašnjenje ovakvih i sličnih izjava srbijanskih diplomata

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najoštrije osuđuje izjavu ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, za vrijeme otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Drvaru, u kojoj navodi kako je Drvar oduvijek bio srpski grad.

SDPBiH zahtijeva hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića, a ukoliko to ne uradi pozivaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Srbiji, u kome traži objašnjenje ovakvih i sličnih izjava srbijanskih diplomata.

Osim što su ovakve tvrdnje nedopustive od diplomatskog predstavnika susjedne zemlje, jer je to direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države, ovakve izjave ne doprinose dobrim susjedskim odnosima. Nažalost, na ovakve i slične izjave srbijanskih zvaničnika smo odavno navikli, tako da one ne predstavljaju ništa novo, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a napominju da je očigledno da predstavnici aktuelne vlasti u Srbiji, dok govore o tome kako poštuju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, još nisu napustili ideje o teritorijalnim pretenzijama i spajanju dijelova Bosne i Hercegovine sa Srbijom.

Umjesto da povratnicima srpske nacionalonosti u Drvar pomognu da, napokon, postanu konstitutivan i ravnopravan narod u ovom kantonu, očigledno je da je nekim srbijanskim zvaničnicima bitnije prodavati bajke o formiranju ‘Velike Srbije’, stoji u saopćenju.

Iz SDP-a BiH ambasadora Đorđevića podsjećaju na historiju Drvara, u kojoj je ovaj grad oduvijek bio bosanskohercegovački, a nekada i Titov, ali nikada samo srpski.