Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos krizi i siromaštvu

Državna vlast ove godine planira potrošiti više od tri miliona KM na nove automobile

Sluzbeni-automobili-vozni-park-bih

U UIO za nove automobile planiraju 1,2 miliona KM, u Predsjedništvu BiH 635.000 KM, a Parlament BiH namjerava za automobile iz ovogodišnjeg budžeta potrošiti 500.000 KM, dok u Ministarstvu vanjskih poslova BiH 450.000 namjeravaju dati za devet novih vozila

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. Prijedlog je stigao iz Predsjedništva BiH, a Zakon koji je trebao biti usvojen krajem prošle godine, ponovo kasni i tek je sada, u julu u parlamentarnoj proceduri.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Mira Pekić, zastupnica PDP-a tokom rasprave o budžetu ukazala je na to da je iz ovogodišnjeg budžeta planirano da mnoge institucije kupe nove automobile.

Ona je navela da u Upravi za indirektno oporezivanje namjeravaju na nove automobile potrošiti 1,2 miliona KM, u Predsjedništvu BiH plan je da se 635.000 KM potroši na nova vozila, Parlament BiH namjerava za automobile iz ovogodišnjeg budžeta potrošiti 500.000 KM, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH 450.000 namjeravaju dati za devet novih vozila, u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH za iste namjene iz budžeta planiraju potrošiti 360.000 KM , u Ministarstvu finansija i trezora 190.000 planirano je za nova vozila, a u Regulatornoj agenciji za komuniakcije (RAK), 90.000 KM će izdvojiti za nove automobile.

– Da li su opravdani svi ovi rashodi i troškovi i ima li smisli da u godini u kojoj ćemo vjerovatno imati negativne pokazatelje ovi troškovi rastu. Mislim da je sklapanje samog budžeta pokazalo neosjetljivost za stvarno stanje i ekonomsko stanje – kazala je Pekić.

Zukan Helez, zastupnik SDP-a, također je kritizirao troškove planirane u budžetu, te je kazao da planirana nova zapošljavanja znače da će posao vjerovatno dobiti stranački kadar koji je “radio na izborima” ili neko iz “kruga familije i prijatelja”, a povećanje javnih nabavki nazvao je “kriminalom i korupcijom”, jer kako je kazao tendere stalno dobijaju iste firme bliske vladajućim strankama.

Zastupnica Aida Baručija, u ime Kluba poslanika Naša stranka-nezavisni blok zatražila je da se odgodi usvajanje budžeta dok se sa sindikatima ne postigne dogovor oko osnovice za obračun plata.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na Budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri posto.