Državni poslanici BiH među najplaćenijim u Evropi: Za 35 sati 15.000 KM

Bh. parlamentarci u augustu na kolektivnom godišnjem odmoru

Državni poslanici Bosne i Hercegovine, njih 67 (42 u Zastupničkom domu i 15 u Domu naroda), među najplaćenijima su u Evropi.

U principu, prosječna plata u Parlamentu BiH je oko pet hiljada KM. A, kako neki od njih ubiru i različite naknade, pojedinci na svoj račun mjesečno zarade oko sedam hiljada KM, pišu Nezavisne novine.

Prema izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI), koji su radili monitoring za prva tri mjeseca ove godine, situacija je sljedeća: u ovom periodu Zastupnički dom je imao deset sjednica i one su ukupno trajale oko 35 časova. Na 15 pauza u ovom periodu potrošeno je 8,5 sati.

Dom naroda je u istom periodu imao pet sjednica na kojima su proveli oko sedam sati, uz tri pauze na koje su potrošili oko sat vremena.

Usvojili su, u tom vremenu, čak dva zakona, i to oba u martu. Četiri akta su odbili, a jedan povukli iz procedure. U proceduri je ostalo deset zakona.

Hoće se reći da Bosna i Hercegovina definitivno ima “najskuplje” zakone u regiji. Kada se njihova plata uporedi s brojem radnih sati, dođe se do računice da nas jedan zakon košta suludih 428 hiljada maraka…

Sistem opravdanog i neopravdanog izostanka još uvijek nije precizno definisan u državnoj skupštini, pa je ovo nešto što poslanici često (is)koriste. Najviše izostanaka u Zastupničkom domu imao je Nikola Špirić (SNSD) koji nije bio na osam od deset održanih sjednica. Nenada Lalića (SDS) nije bilo na tri sjednice. Njih 25 od 67 prisustvovalo je svim sjednicama.

Najviše izostanaka u Domu naroda imao je Nebojša Radmanović (SNSD) koji nije bio na dvije sjednice.

Što se tiče same aktivnosti državnih poslanika, najaktivniji je bio Denis Bećirović (SDP) koji je učestvovao u 16 diskusija, imao četiri intervencije, jedan prijedlog zakona, deset replika i dva zaključka. Slijede ga Damir Arnaut i Mirsad Đonlagić (SBB), Zaim Backović (BPS), Nikola Lovrinović (HDZ), te Aleksandra Pandurević (SDS).

Nula aktivnosti u Zastupničkom domu imali su: Sadik Ahmetović (SDA), Mensura Beganović (DF), Nenad Lalić (SDS), Monika Tomić (HDZBiH) i Jovan Vukovljak (DNS).

Delegati Doma naroda, zbog kašnjenja pri konstituisanju Doma te zbog prekida 3. sjednice zbog nedostatka kvoruma za rad (tri izaslanika iz Kluba srpskog naroda nisu došla na sjednicu), nisu imali značajnijih individualnih aktivnosti u prvom kvartalu ove godine.