Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antony Blinken

Državni sekretar SAD-a komentarisao sankcije “za tri osobe iz BiH”

antony-blinken

Nakon uvedenih sankcija na Twitteru se oglasio državni sekretar SAD Antony Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken napisao je danas na Twitteru da su SAD na crnu listu stavile tri osobe iz Bosne i Hercegovine koje su ugrozile vladavinu prava, podrivale institucije, opstruirale ili prijetile provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedopuštenih droga.

Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) stavio je danas na crnu listu donedavnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragana Stankovića i Edina Gačanina jednog je od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

OFAC je Mehmedagića stavio na crnu listu za saučesništvo, direktno ili indirektno učešće u korupciji kao što je pronevjera javne imovine, izvlaštenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe ili podmićivanje.

Stanković je na crnoj listi zbog odgovornosti za, saučesništva, te direktnog ili indirektnog učešća u djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Gačanin zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose širenju međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Ovakva odluka naglašava spremnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji podrivaju demokratske institucije i promoviraju planove za političku i ličnu korist, nauštrb mira, stabilnosti i napredak u zemljama zapadnog Balkana, rečeno je.

– Tri osobe koje su danas označene predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsko upravljanje na zapadnom Balkanu – kazao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Najavio je da će Sjedinjene Države nastaviti ciljati one koji održavaju korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Daytonskog mirovnog sporazuma.